Selasa, 5 Februari 2013

Tak Tahu Bila Nak Baca...

Selasa, 5 Februari 2013
Bila diintai dalam almari, bnyak lagi novel yg dibeli tapi masih belum dibaca..
Bila agaknya nak habiskan semua tu..
Malas nak pikir....
Dulu2, mmng gila membeli novel dan juga gila membaca..
Pntang ada masa, ngadap sampai tak tidur malam...
Sekarang ni, mood utk baca novel dah ke dasar laut..
Tapi masih lagi minat utk membeli, cuma Mp tukar kepada buku2 motivasi..
Bila usia makin bertambah,terasa makin bnyak kekurangan...
Dan bila ada masalah, Mp bnyak merujuk buku2 tersebut..
Bukan tinggal terus baca novel, baca jugak...cuma nak habiskan sebuah tu makan masa berbulan..

Antara koleksi novel Mp..yg bertag hijau tu yg telah dibaca...

Dan yg tidak bertanda tu merupakan novel yg masih belum dibaca..ada lebih kurang 20 buah lebih..


Sekarang ni Mp lebihkan buku2 seperti di atas....kalau pergi kedai buku pun, mgadap buku2 macam ni..

Ini juga antara koleksi kesayangan Mp...paling suka dgn karya Abdul Latip Talib.Hampir semua karya beliau ada dalam simpanan.

Jadi, Mp berhajat utk berikan novel Mp (masih berbalut dalam plstik lagi) kpada rakan blogger..Nak buat contest malas pulak...Mp bercadang utk jadikan cndarahati kpada rakan blogger yg datang rumah Mp...Sapelah yg nak datang ya..hehehe....

54 ulasan:

❤Kamsiah❤ berkata...

dah boleh buka library dah tu MP...

umi alya berkata...

akak tak pernah singgahpun, huhuhu

ummiross berkata...

Mp..agaknya peningkatan usia menyebabkan selera membaca kita berubah, ummi pun suka baca buku2 yg kat bawah tu, buku bersyukur saat diuji pun ummi ada, memang best baca, tersentuh jiwa.

Mak Long a.k.a Kunang-kunang berkata...

Salam MP,

Dulu2 kak ani pun menggila juga baca novel, tiba pada satu peringkat usia, dah menurun dan kak ani tumpu pada buku-buku yang lebih kepada memberi ilmu agama kepada diri yang serba kekurangan.

Tapi sehingga sekarang pun kalau terjumpa novel yang menarik masih melekat jugak. Cuma kontrol2lah sikit,

TiranaAduka berkata...

salam mulut payau
Byaknya koleksi sis.

saniah berkata...

Mmg betul tu ina...bila brtmbh umur ni dah bertukar minat ke arah.buku2 ilmiah pulak kan...novel2 cinta ni rasa mcm dah tak boleh masuk...akak ni lagi laaa ber lebih umur niii hehe

azieazah berkata...

Saya pun sekarang ni baca novel dah mood ke laut. Adehhh

Kalu pegi rumah MP boleh pilih sendiri tak novel tu? hehehe

Rasp berkata...

perrgghhh bestnya...
kalo i tak menyabar2 nak habiskan the novels...
sampaikan tak tau nak start yg mana satu :D...

sis, i berjumpa dgn Abdul Latip Talib masa Pesta Buku bebaru ni....
excited nye pasal, lupa nak snap pic wif him....
hubby i je yg snap pic wif him huhuhuhuhu....

Syarikat Islam Jabar berkata...

Assalamualaikum. kunjungan malam hari, dan saya sudah follow, mohon follow balik di :
http://siikabsumedang.blogspot.com/

Amie berkata...

Bestnya... kalaulah dekat, hari-hari Kak Amie nak datang supaya dapat sebuah buku sehari he he hehh boleh kumpul banyak2!

MystoryPic berkata...

Nakkk....... tapi malu, hihihi

koleksi novel saya dok dalam kotak... berkotak-kotak.

MP boleh juga jual kat kedai 2nd hand

Kasih Salina berkata...

banyaknya novel akak..kalo dekat terjah dah rumah akak, nak juga.betol ckp akak tu, makin meningkat usia mungkin pikiran kita ke arah lain pula..

azi berkata...

Salam MP..
Banyaknya buku MP, kira dah macam kedai buku tu...
sayapun minat baca novel jugak...dari bujang sampai lah dah tua ni..he..he..tapi kebanyakkan dah banyak hilang, anak buah pinjam dan hilang terus...

p/s Saya nak novel tu, tapi nak pi rumah Mp jauh, pos boleh?....he..he..

Angah berkata...

ok, bagi alamat rumah... kikiki

selamat membaca!

yan's cottage berkata...

wah...banyaknya buku...rajinnya MP membaca ye....mengharap juga...bila MP...nak jemput kerumah he heee...

Puan Kutu berkata...

nak..klu dekat dh lama pegi rumah akk..nak gak tgok rumah baru direnovate..tp jauh..:)

byk sungguh koleksi.jgn la malas,buat la contest kak..:)

NEKCIK berkata...

Salam MP..rak buku rumah nekcik pun penuh dah nii...yang lebih lebih tu nekcik pun tengah fikir nak hantar ke mana..tapi nekcik tak adalah buku novel novel tu...kebanyakanya untuk santapan rohani..ialah orang tua!!!

ibuintan berkata...

banyaknya koleksi MP... mood membaca novel akak pun dah tenggelam gak ni

nak datang la umah MP

mamawana berkata...

Assalam,

Banyak novel dlm koleksi tu... saya pun dah kureng membaca novel ingat nak tulis novellahh pulok.. heeee

NM02 berkata...

wow!!!!!

giler banyak?? ada yg tak baca lagi?? kelassss....

Lya Aziz berkata...

Waaahhh banyaknya buku.

Hanis Azla berkata...

Salam MP..

wah banyaknya.. saya pun masih banyak novel dan buku yang belum di baca.. seronok membeli tapi masih tercari-cari masa untuk membacanya..

sal berkata...

banyaknya, mp..
ni cuti seminggu ..bole sambung..

BUNDA a.k.a KN berkata...

tapi still mahu membaca juga kan...kalau bunda langsung tak rajin membaca..

TiranaAduka berkata...

salam mp
Ta dari tempat bunda td.nampak komen mp.singgah jap.

TiranaAduka berkata...

lawatan pg minggu mp

Wak Gelas™ berkata...

rumah mak kat maner.,eHHee

Nor Salmi berkata...

Agaknya usia memainkan peranan juga dlm mempengaruhi minat membaca kita. Akak sekarangpun banyak membaca tapi buka lagi novel. Selera dah beralih ke buku2 motivasi dan keagamaan.

nea lopah berkata...

masa bujang2 dulu nealopah suke sgt baca novel.. terperuk dalam bilik. skrg dh x ada masa nk memeruk..hahaha

ieda immi berkata...

mak aihhh banyak tuu MP .. ;)

WAHIDA ALIAS berkata...

banyaknya.buat la perpustakaan bergerak.hehe

Ujie berkata...

Byk lg tak baca tu..bg kat saya je lah. saya suka.

Mmg best kn tulisan abd latip talib tu. jd seronok baca cite sejarah.

mama berkata...

banyaknya novel kat rumah ada tak berapa banyak cuma paling banyak majallah anjung seri & pengantin..he2x..

Marya Yusof berkata...

As salam Kak MP,

Lamaaaanya tak lawat ke sini... 'Kurang sihat'lah kak...hihikhik...

Banyaknya koleksi novel yg belum baca! Saya pun gitu gak tapi sejak dok Peru ni lagi kurang membelinya sebab tak 'expert' lagi bahasa depa... *alasan*

Kalau byk2 gini ade tak yg mengendeng nak pinjam?? hikhik

aTieYusof Family berkata...

wah..banyak juga koleksi novel akak ya.. sama mcm sy kak, dulu2 suka sgt membaca..byk juga koleksi buku2.. sekg pembacaan lebih ke arah ilmiah..untk minda..:)
klu dekat nk jg bertandang rumah akak, tp jauh bebenor..hehe:)

BUNDA a.k.a KN berkata...

sama ngn anak bunda suke baca novel...

eita berkata...

takpe..nanti ada masa terluang leh lah baca

LYAfrina berkata...

samala dn lya..ada beberapa koleksi beli sjk thn lps lagi.. tp smpai sakrang mm x nyempat nk bacanya..

S..U..D..@..I..S berkata...

betul tu MP tajuk buku mengikut tingkatan usia..banyak buku ilmiah

CeqGu berkata...

Wah dah mcm library tu kak:)

Warna Warni Kehidupan berkata...

wah... banyaknya buku/.. boleh baca sikit2.. buku x da expired date

Cho Zila berkata...

akakpun lama tak membaca novel.. camnertu... adik ipar akak memang banyak beno...

Kesuma Angsana berkata...

wah byk tu selamat membaca ye

Rinna berkata...

Waahh MP byknyaa koleksi novel... Tak pe plan2 baca yer.. ada masa2nya mood membaca tuh akan menurun kejap.. tapi kalau kena masanya dia akan up balik.. Byk novel best2 tuh.. rugi kalau tak baca.. :)

izan mama mia berkata...

wah banyaknya buku,..saya pun sama..kena ada mood br boleh membaca,..kalau tak...mmg tak terbaca

secangkir madu merah berkata...

wah banyak koleksi novel2 MP tu.. samalah kita, kita ni pun dah malas baca novel, satu novel tu kengkadang ambil masa setengah tahun nak habis.. hehehehe

Nur-nba berkata...

Banyaknya novel akak.. Kagum tengok koleksi akak.

Ratu Hatiku berkata...

Wah....byknya.... :D

Kamariah Awang berkata...

Peminat tegar rupanya MP ni... hihi..

mama sara nur berkata...

assalam
banyaknya novel2
dulu2 masa remaja minat jg skrg anak dara kita pula tgh kumpul novel2

Nazayiena Ayiena berkata...

Byknya koleksi novel MP,boleh buat libray dah....

h a p r a q berkata...

boleh jadi geng ni...hatu novel...tapi kalau saya...pantang dah beli...mesti baca sampai habis...

Yati berkata...

Banyaknya novel kak Ina.
Buat giveaway blog la, kak. Hehe..

AziE berkata...

Bestnya...

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang