Ahad, 20 Januari 2013

DAH TUA BARU NAK BELAJAR..

Ahad, 20 Januari 2013
Assalamualaikum dan salam sayang utk semua....

Rasanya dah smnggu lebih blog Mp tak de ntry baru...
Bukan tak mahu menulis, tapi agak bz sikit ngan tugas2 semasa ..
Tambahan pulak bab mendeco rumah belum siap sepenuhnya...
Minggu lepas, Mp menemani kakak ke kedai buku Popular..
Masa kat kaunter, Mp terpandang sebuah buku..
Agak menarik dan terus tertarik utk membelinya...
Rasanya ramai yg dah tahu pasal buku ni...

Kebetulan kakak ahli baru..dapat buku ni dgn rega RM39.90
Terdapat 365 resepi ringkas dan mudah dalam ni...

Gambarnya mmng menarik...

Bagi yg dah terer memasak, tak de buku resepi pun tak mnjadi masalah..
Tapi bagi Mp yg mmng kurang pandai memasak, buku ni amat membantu...
Malas sbnrnya nak cari kat intrnet, lepas tu nak salin/print..
Tapi Mp ambik jugak resepi dari sahabat blogger..
Cuba jugak buat, ada yg mnjadi dan ada yg mmng tak menjadi....
Tahun ni mmng berazam nak merajinkan diri utk memasak..
Teringat pulak kata2 yg Mp baca..(tak ingat kat mana)
Kalau kita selalu beli jer makanan tu, lama2 anak akan kasih dan sayang pada tuan kedai tu..hehehehe
Tak pasti pulak ya atau tidak...
Bertuah sbnarnya orang yg pandai masak ni.....



47 ulasan:

NEKCIK berkata...

Salam MP..Nekcik baru pegang buku ni kat popular bookstore semalam...tapi taklah membeli..tumpang nengok jer!!

sal berkata...

akak pun rajin beli buku resepi..klu rajin, tpi buatnya tak juga..

umi alya berkata...

kasih sayang pada tuan kedai? mungkin juga ada benarnya sbb air tangan dia

Acik Erna berkata...

assalam MP..acik dah lama beli buku tu..tapi dijadikan hadiah pada kawan2 opis yang kawen..dulu dapat harga 35 sahaja.

Cikgu Ma berkata...

mana dapat kak..saya memang berangan nak beli buku resipi ni....

Nor Salmi berkata...

Memang banyak hikmah jika kita masak sendiri. Banyak doa yang boleh kita amalkan semasa menyediakan hidangan tapi macam kita yang bekerja ni ada masa terpaksa beli juga. Selamat mencuba dan selamat memasak ye MP. Kalau dah cuba tu kongsi2kanlah di sini..

ieda immi berkata...

MP akak pun selalu guna buku nie sebagai panduan .. simple2 semua kan .. kira malas dan rajin sahaja skrg nie ekeke ;)

akak dah lama ada , sbb adik belikan utk mak akak ;)

NzA berkata...

nza pun dah beli buku tu MP tapi tak buka pun..Alih2 dok masak resepi yg rutin je jugak...hehehe...

p/s: TQSM dear di atas jwpan yg diberi....tringin jugak nk renovate bahagian atas tu....

missSenget berkata...

bestnya...

hehehe..

mmg best pn pndai masak..mcm kite ni x reti..

pusing2, makan benda sama..

Ena's Palace berkata...

Gud luck MP moga azam baru nih terlaksana sepenuhnya....sy pun jarang2 masak...tp skrg tgh merajin kn diri msk waktu cuti...hehehe

Rozita berkata...

Mana mana resepi yang mp dah cuba nanti share lah ngan kami pulak, boleh kami pulak cuba..

azi berkata...

Salam MP..
he..he..seumur hidup saya, saya tak pernah beli buku resepi...saya lebih suka beli buku hiasan dalaman...suka tengok rumah org yg.cantik2 macam rumah MP....:)

p/s saya pun tak pandai memasak. masak ikut rasa hati saja dan ingat resepi kawan-kawan kawan2 mcm tu aja...kalau makan sedapp..tanya resepinya...:)

ummiross berkata...

Cantik2 nampak gambar dalam buku tu MP. Selamat masak-memasak ye, nanti kongsilah kat blog.

Yati berkata...

Ye, mesti kak Ina rajin masak lepas ni. Ada buku resepi baru.
Masak yang simple-simple je kak, asalkan anak-anak makan air tangan kita, cukup. :)

Amie berkata...

Pembelajaran itu satu proses sepanjang hayat, tak ada batasan tua atau muda he he hehh...sebab banyak sangat ilmu yang kita tidak tahu.

mama berkata...

assalam MP..ehem mama tak pandai memasak..selalu tgk buku resepi..he2x..

ibuintan berkata...

satu hari satu resepi.. cukup setahun nanti memang pakar masak la

selamat mencuba resepi baru MP, nanti kongsi2kan ye

whitecappuccino berkata...

nampak menarik buku ni.suka juga beli buku resepi tp msk benda sama juga hehe

♥MAMASYAZA♥ berkata...

saya pun tak pandai masak tapi balik keja sampai depan pintu, anak2 dah tanya, mlm ni mama nak masak apa, so memang kena masak jugak. lauk simple2 pun takpe, janji depa mkn dgn penuh selera. nak kena beli jugak la buku tu

kak nora berkata...

air tangan ibu/isteri tu lebih baik untuk diberi makan anak2 dan suami..

norh berkata...

kalau saya, boleh beli je la..try nya, tidak pun..he he

❤Kamsiah❤ berkata...

memasak ni ikut airtangan kita jugak,walau ikut step by step dalam resepi tu pun,kdg2 tak menjadi hehe...

Rasp berkata...

kalo ke bookstore...
dah 2, 3 kali belek buku nie...
niat nak beli tak tercapai...
sbb end up beli buku lain...
mmg nak rembat gak nanti...
tapi masaknya huuurrmmm lum tentu...
asyik maintain masakan rutin jer hehehehe....

Puan Kutu berkata...

sy tak penah beli buku resepi...tp klu jumpa resepi kt majalah n internet yg mudah n menarik msti sy akan salin..

etul tu hasil tgn ibu adalah terbaik utk anak2.utk suami juga.klu tak takdelah istilah nk tawan suami mestilah dr perutnya..:)

sebenarnya kak bak kata UIA, biar tak pandai msk,asal rajin msk..lama2 nti pandailah.

Ratu Hatiku berkata...

xpernah pun beli buku resepi biasanya kalau nk msk yg lain dr lain cr kt internet jerk ataupun tya pada mak :D

suri solehah berkata...

kak MP suripun teringin gak buku tu..tengok kawn bwk tempat kerja dulu..tp tak terbeli2 lg huhu..
psst,,kalau suami duk makan kat kantin mcmana pulak kak hehe

AziE berkata...

Saya ada jugak satu. Separuh jg dah cuba. Resepi manis nya memang manis. Cuba kurang kan.

Kesuma Angsana berkata...

belajar ni xde permulaaan dan xde pengakhiran teruskan aje sampai kita menutup mata !

Cho Zila berkata...

sayapun ada.... samaler kita baru gak beli..

Ema Blog berkata...

nampaknya ema pun perlu cari buku resepi ni

kasih Salina berkata...

selalu tgk buku resepi tu kak tp tak terlintas pun nak membelinya..

Zaitun berkata...

Dulu masa kak Zai belum berblog banyak beli buku masakan tapi sekarang tengok aje kat internet hehehe....

airis aries berkata...

Airis pun baru je beli tapi jarang sentuh coz blik kje dah pnat,hubby blik awal msak tlur je..hehehe

aTieYusof Family berkata...

Macam best je buku ni kan Kak?
nti nak try cari.. maklum kt Lahad Datu ni takde MPH..
nak belajar masak juga buat suami & anak..:)

intanfirdaus247 berkata...

salam MP..buku ni mmg terbaik..kat opis sy ni memang ada satu replika besar terletak kat meja kat pintu depan masuk opis..sebab opis saya Popular Hq..kah kah kah...tp sy x pernah pon baca dan beli..kih kih

Kak Imun berkata...

Salam, MP. Memang elok pandai memasak ni. Kak pun suka tengok resepi dr buku. Klu MP terer memasak, mesti seronok kan, lebih2 time raya..ehem2..keluarkanlah bakat tu..he3...

Kasih Salina berkata...

selawat dan salam ke atas junjungan nabi Muhammad saw...selamat bercuti yer kak..

ieja amieja berkata...

assalam MP..
leja pun ada terpandang jg kat porpular..tp x beli pun..bkn sbb dah terror msk tp takut ieja selak2 je buku tu .huhu

miss kecoh berkata...

kne beli jgk buku rsepi ni huhu

Kuazue Mohd berkata...

as salam... cik azue datang vertandang...by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

nea lopah berkata...

salam MP... sy penah tgk buku ni kat popular. selamat memasak yer. jgn lupa share resepi.

Zehan Ilyana berkata...

hihi..
dah try masak nanti, boleh la saya datang pi makan..eh..hehehe

Segmen Mega 3000 Follower berkata...

Jomlah Sertai Segmen Mega 3000 Follower By Blog 3 Dalam 1
Klik Sini !

aTieYusof Family berkata...

singgah lawat kak MP..
masak apa hari ni?? :)

nea lopah berkata...

salam... tak sabau nk tgk n3 masakkan ni. hehehe

WAHIDA ALIAS berkata...

wawa pon ade buku ni.beli je pastu try 2,3 resepi pastu terbiar.haha.selamat mencuba kesemua resipi

sal-nurbeena berkata...

Assalamu'alaikum. salam perkenalan.
Dari 1 hari satu resepi lama2 banyak dah ilmu yang kita boleh dapat.

kasehmia.blogspot.com

























Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang