Jumaat, 11 Januari 2013

Deco Atas Tangga....idea dah tepu...

Jumaat, 11 Januari 2013
Dah habis idea..dah puas google cari deko atas tangga yg menarik...tapi tak de yg berkenan...
Ok..sebelum tu, Mp nak citer sikit pasal 'Rumahku Syurgaku'.. knapa tak habis2 pasa mendeco...
Sebenarnya rumah Mp baru siap di rnvate..asalnya rumah setingkat, tapi di tmbah sikit jadikan dua tingkat..
Beli rumah yg dah siap, mmng kecil,jadi, nak tak nak trpksa jugak tambah mana2 yg patut..
Sekarang ni rumah asal yg dibeli dulu, dah tak de..semuanya dah berkubur dan dibuat baru...
Hampir 2 tahun jgk kerja2 rnvte rumah Mp....
Bukannya ada masalah pun..tapi bila husb sndiri kontraktor..lambat pulak jadinya..
Yelah kan..bila ada projek di tmpat lain, rumah sndiri dibiarkan...
Nak marah pun tak de guna, semua kos ditnggung oleh dia..
Jadi, pendam jerlah perasaan tu..
Bulan 8 baru2 ni, barulah Mp boleh bernafas dgn lega.
Akhirnya siap jugak...walau tak 100% lagi...
Okeh..dah habis pasal rumah...
Sekarang ni nak mendeco pulak yg problemnya...
Jommm tengok deco atas tangga Mp..
Ada kawan mncdngkan buat english deco,tapi Mp tak brapa minat coz Mp suka pada perabut kayu..
Psssttt jgn gelak tau!!!


sebelum deco ..pakai letak jer bunga tu..malas punya pasal...

selepas...rasa macam comel sikit...





Pandangan dari atas..dinding masih lagi kosong..

Mp bercadang utk letak cermin panjng pada dinding kosong tersebut, tapi tak pasti ia menarik atau tidak..
Nak minta pendapat sahabat blogger semua, boleh tak??? Ramai yg mahir dan kreatif bab mendeco ni kan...
Bolehlah kongsi dgn Mp...
Berharap sangat2 coz mmng otak dah tepu...


51 ulasan:

Aju Mohit berkata...

wow cantik kak mp!!! mmg idaman saya, saya suka mushroom tepi tangg tu, nak letak cermin ok gak tu kak, saya pon tak brp pndai bab deko ni

umialya berkata...

ok gak letak cermin panjang tu, byk faedahnya..

psttt: mendeco jadi mudah jika RM sudah tersedia

kasih Salina berkata...

salam kak..cantik cendawan sisi tangga tu..akak cari idea dari majalah jugak tak..cermin panjang ok jugak sebab nak turun pi kerja tu blh la tgk cermin puas2 dari atas sampai bawah blh nampak..

azieazah berkata...

Kalu zaman dulu orang suka letak mejak telefon kat tapak tangga tu. Tapi skang dah tak relevan sbb jarang dah orang guna telefon rumah masing2 ada hp.

Meja kecil tu saya tak berkenan. Saya lebih suka letak cermin mcm U nak letak tu, atau letak pasu kurus tinggi dengan bunga yang simple. Jangan serabut.

Just idea. :)

OmbakBaik berkata...

suke bunge pepel tu kak..

Mira Adzlia berkata...

cntiknye....bila la dpt beli umh cmni pastu wat deco cmni..huhu..mengidam..hihi

❤Kamsiah❤ berkata...

lain org lain tastenya kan....cuba2 belek majalha anjung seri ke,impiana ke..

suri solehah berkata...

aduhai..sampai berzaman loading..takkluar jugak gambar2 akak tu....huhu..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

sy mmg failed bab mendeko ni...hehe....tgk lah anjung seri ke apa, berkenan tgk deko umah orang ke...tp bila nk mendeko umah sendiri...pling!!! hilang idea...

**timakasih sudi singgah dan berkawan2 ngan alona cintamaniszlite, hehe..

Kesuma Angsana berkata...

nampak dh cantik sagt tu MP

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Rajin sungguh MP letak bunga di tangga tu.. tangga rumah saya togel jer tak ada apa...

Comey pulak bila letak meja kat situ.. tapi tak sempit ke nak lalu MP

QueeN TerataI berkata...

nice sgt MP! rumah sya xde tangga so mmg xde idea... hehehe

Ratu Hatiku berkata...

Cantik deco2 akk...mcm saya ada ank kecik susah nak ltk brg2 mcmtu kang hbs semua dia punggah... :D

Hanis Azla berkata...

wow.. cantik rumah akak.. klu tambah cermin di situ menarik juga..

yan's cottage berkata...

memang comel pun....sama macam tuanya juga....he heee...

Ema Blog berkata...

pandai akak mendeco..bolehlah pergi rumah akak kan nanti..tp kat mana yer..hehehe

ummiross berkata...

Seronoknya dapat deco2 rumah macam ni, ummi datang belajar.

ibuintan berkata...

cantik Mp... tp akak rasa meja tu mcm tak brapa sesuai letak kat sudut tangga tu, kalau meja yg half moon yg kecil tu mungkin okey

nampak meja tu guna byk ruang jugak di tangga tu.. maaf ye MP just pandangan je

Jay Ar berkata...

Deco yg nampak sangat cantik dan macho...

nea lopah berkata...

untung jd org kratif ni

saifudin abu izzudin berkata...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

Totie@Tomy berkata...

kak mp ni pandai deco rumah...deco2 bersama kak mp

Yati berkata...

Kak Ina pandai menghias la, cantik bila letak meja kayu atas tangga.
Dinding kosong, kalau Yati, gantung cross stitch la. Hehe.. tak pun potret family, big size family potrait. :)

eita berkata...

comel nyer cendawan atas tangga tu...

secangkir madu merah berkata...

Cantik jugak klu letak cermin. Tapi bila fikir dua kali rasanya mcam tak payah letak cerminlah.. sbabnya, saya bayangkan kalau kita turun naik tangga malam2 sambil melihat cermin... rasa takut plak.. hehehe..

Nor Salmi berkata...

Boleh juga letak cermin kat situ tapi bak kata SMM tu, kalau lalu-lalang malam2 hari rasa takut tu ada juga. Letak gambar pun ok juga..

Puan Kutu berkata...

nak bg tips mmg tak reti..akk pertimbangkanlah tips2 dr pengomen semua..pada saya semua cantik jer!hiks..

azi berkata...

Salam Mp..baru sempat jalan-jalan kat sini...saya baru baik demam sebenarnya....:)

cantik rumah MP..seronoknya , dari setingkat, jadi dua tingkat..mesti seronok nak mendekokan...
(MP macam saya, lebih suka perabot kayu daripada gaya english..tapi seronok tengok rumah orang yg hias cara tu)

MP..pada sayalah..kalau nak letak cermin kat situ..letakkan yang panjang menegak sampai bawah...tak payah letak meja tu...sudutnya letakkan pasu besar (tanah liat)yang diletakkan ranting kayu dalamnya....tapi hiasan yang sedia ada tupun dah cantik....:)

ieja amieja berkata...

assalam MP,,
ieja ni mmg fanatik dgn cermin..kat umah bhgn tangga mmg ada cermin panjang dgn meja konsol mcm MP tu..
ruang tamu ada cermin besar satu x termask cermin ala2 tingkap gtu kat ruang tamu jg..bhgn luar umah pun ada cermin jg tau..hihi kdg2 rasa kelakar jg sume tmpt ada cermin..so far kwn 2 puji ok je..ikut gerak hati MP je..klu rasa cantik..cantik lah..^_^

Rinna berkata...

Good idea laa kalau letak cermin panjang kat tangga tuh..iye bila turun leh laa berhenti kejap..posing2..kan..

Bestnyaa hubby kontraktor sendiri.. patut laa rumah cantik.. dari setingkat ke 2 tingkat..

Walau apapun mmg cantik..teruskan mendeco2 yer.. :)

whitecappuccino berkata...

letak cermin pun ok jgk..

Nur-nba berkata...

Nur tak pandai bab2 deco ni..

makchaq berkata...

Seronok ada rumah dan boleh deco2 ni.. Kena tengok majalah banyak idea..

Tapi kalau ikut keselamatan, depa tak bagi letak apa2 atas tangga yang boleh halang laluan kalau kita nak turun cepat2 (ie dlm kes kecemasan)

Kak Imun berkata...

Salam, MP. Wah, cantik rumah MP. Tahnniah ya, dah siap. Memang seronok fikir bab deko ni, klu tanya pendapat anak2 pun ok jg kan, he3....

Cho Zila berkata...

ala bestnyer nak deko sendiri.. kitani rumah tu tak der hasil tangan sendiri...

Acik Erna berkata...

assalam MP..lama tak kesini..

Zaitun berkata...

Kak Zai pun sependapat dengan rakan2 diatas...lebih cantik diletakkan pasu besar, suka susun gambar keluarga didinding tangga. Cermin besar boleh diletakan diruang tamu supaya nampak lebih luas.

Rasp berkata...

seronoknya bila rumah dah siap utk dideko2 sis....
ramai dah bagi pendapat tu...
leh try satu2...
tengok mana yg menawan hati u dan keluarga...

ejulz berkata...

cantik n kemas.. bila la rmh saya nak sekemas ni.. rmh bujang payah sikit.. hhaha

nea lopah berkata...

salam..bila nak ada n3 baru? heheehe

ieda berkata...

cantik dan kemas dah nie MP
kalau akak , akak buat macam nielah .. ekek simple dan x serabut ! ;)

Warna Warni Kehidupan berkata...

wahh.. meriahnya..

MulutPayau berkata...

Terima kasih atas cadangan dan saranan sahabat semua....

Mak Wardah berkata...

Rajinnya MP, rumah kemas sangat. Nanti dapatlah idea lagi tu....

Fiza Rahman berkata...

Cantiknya rumah. Pandai akk deco.

intanfirdaus247 berkata...

Salam..lama x mai sini..kebizian melanda..x sempat nak bw semua org..hehe...hope MP sihat ye..wah lawa ..pandai tau Mp deko

NzA berkata...

wah mmg cantik la..kreatif......Nza pn mcm MP,, minat perabut brasaskan kayu jati...
terlanjur tu nk tanya, masa renovate rumah setingkt utk jadi 2 tingkat tu, pemaju bina tiang baru ke MP???? nza brminat jugak nk naikkn setingkat lg...2 thn lepas sekadar bina loteng 2 bilik je kt atas cz risau tiang xdpt menampung....nnti nza dtg lagi nk tunggu jwpan mp....

QA's ~ mamapapa berkata...

salam kenal,jmput follow kmbali :)

miss kecoh berkata...

untung umah besa... :)

Nor Salmi berkata...

Assalamualaikum MP. Datang ziarah MP..

mama berkata...

ehem pandai MP mendeco sendiri..kreatif !!..memang ada pendapat mengatakan cermin blh membuat ruang menjadi lbh luas !!..

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang