Sabtu, 17 Ogos 2013

Rumah Terbuka Syawal..

Sabtu, 17 Ogos 2013
Assalamualaikum dan salam sayang...

Dah hampir smnggu tak menulis..Dah tak tahu nak mulakan dari mana.. lemau rasanya.
Tapi, setiap hari Mp mngdap blog, baca kisah kawan2..cuma tak sempat nak meninggalkan komen.
Itu pun curi2 masa guna Ipad anak..bukannya sibuk sangat pun...tapi selalunya buat2 sibuk..
Esok, sekolah dah buka.Rasanya kejap cuti..
Teringin pulak nak sambung cuti...muahahaaa...

Menziarahi kawan2, ke rumah terbuka dan kenduri kahwin..benda biasa yg dlakukan bila cuti raya..
Rasanya dah berkilo2 gula masuk ke dalam badan..aduhaiiiiiii.....
Dan Mp juga sempat mengadakan rumah terbuka secara kecil-kecilan utk kawan2..
Alhmdulilah,segalanya berjalan lancar walaupun kepenatan yg teramat sangat..
Yg penting tetamu yg datang berpuas hati dan gembira dgn apa yg disediakan di samping dapat mngeratkan hubungan...
Nasib baik jugak mak  menawarkan diri utk memasak..Harapkan Mp yg masak..emmmmmm tak makan lah jawabnya..Dan kawan2 ramai yg membntu menyediakan juadah utk tetamu..

 ais cendol..kawan yg sediakan..licinnnnnn...

 Nasi beriani, acar timun,sambal  dan kuzi ayam..mak yg buat..

 menu wajib, laksa kuah lemak dan laksam..juga disediakan oleh mak..
Roti jala tempah ttpi kuahnya dibuat oleh kawan..
Ada sate dan juga meehon singapura yg dibuat oleh kawan..
Kiranya penuh juga satu meja..
Tak sempat nak ambik gambar bahagian kuih muih dan puding..

 tuan tanah bersama seorang kawan..

 kakak bersama bekas murid Mp..semuanya dah besar2...

 anak2 didik dan kawan2..

 kawan satu Malaysia..

 bersama anak2 didik...comel2 semuanya...


bersama seorang kawan lama dan keluarganya...

 bekas murid Mp..dah besar2 pun dia orang ni...

 luar rumah..

 kawan2 kakak...

Pelajar2 Kolej Poly Tech MARA.....seronok dgn dia orang ni..Ada dua orng yg Mp dah anggap mcm anak angkat..

Ni jer yg Mp sempat snp gambar..bnyak yg tak smpat nak ambil.Pada mulanya minta kakak tolong ambilkan, tapi dia jgk bizi nga kawan2nya...
Happi sangat2 bila ramai yg datang...
Cuma agak terkilan bila seorang kawan tak dapat datang..Yelah, dah pun berada di daerah Mp dan dah dekat dgn rumah,,siap hantar msj brthu makan kat kedai...
Alasan segan rasanya tak munasabah...
Tak pelah, yg penting Mp dah jemput..
Kepada rakan blogger, maaf tak jemput..lain kali ya...muahahaha..
Mp tetap sayang kamu semua..

Dan inilah muka tuan tanah ...berminyak2 dan berpeluh2..tak sempat nak belek muka..hihihi
Majlis bermula pukul 12.30 t/hari dan sehingga lepas Isyak pun masih ada tetamu yg dtang...
Tak sempat nak mandi punnnnnn....



52 ulasan:

umi alya berkata...

seronokkan apabila dapat berkumpul ramai2, hilang rasa penat..

Nur-nba berkata...

Seronoknya dapat berkumpul dengan kawan2 dan saudara-mara..

saya saniah berkata...

Seronoknya jumpa kwn2 dan tetamu yg lain...akak ni suka jugak jumpa kwn2 tp mengenangkan takde yg membantu tu yg terbantut hasrat tu...;)
Selamat hari raya ina....next time buat jemput akak pulak yea? Hihi ...

whitecappuccino berkata...

singgah rumah terbuka mp...maaf baru sempat singgah balas komen mp...selamay hari raya mp.

Kenangan SKPT2 berkata...

Selamat Hari Raya MP .. selamat kembali ke sekolah dan selamat kembali sibuk.

Rasp berkata...

wahhhh meriah sungguh sis...
semoga bertambah murah rezki u....
syukur semuanya berjalan lancar....

Aju Mohit berkata...

seronoknya kak, ramai betul tetamu yg datang, yang penting ukhwah terjalin mesra dan kekal di ingatan ;)

insan marhaen berkata...

IM tak siapa yang datang rumah kecuali anak-anak saudara anak jiran saja. memang gitu setiap tahun Raya.

IM pun tak buat open house sebab tak ada siapa boleh kelola.

Tapi IM suka ziarah rumah kawan-kawan dan saudara. Selagi ada cuti dan masa, IM akan pergi dari rumah ke rumah malah ari daerah ke daerah.

Cuma sejak ibu_suri begini sahaja, IM lebih banyak duduk di rumah.

Moral from my story... 1) jaga kesihatan deh... 2) guna masa yang ada ini untuk aktivii yang sebaiknya.

ibu_suri dah tamat 6 hari puasanya semalam...

norh berkata...

Selamat hari raya kak...
Nampak sangat muka puas hati ;)

azi berkata...

MP...meriahnya rumah terbuka MP...kalau dekat, wpun tak jemput, saya pasti pi..kan raya, rumah sentiasa terbuka untuk tetamu...:)

p/s jeles tengok MP yang makin slim, saya kalau tengok gambaq, muka penuh macam bulan...ha..ha.

Puan Kutu berkata...

seronoknya buat open house.ramai gak tetamu yg dtg..hidangan pun semuanya mabeles..sampai hati tau tak jemput.hehe macam jemput boleh je dtg jauh2 ni kan..

lawa dh tu even tak sempat belek..:)

Normi Nieza berkata...

wah..meriahnya umah terbuka akak..:)

NzA berkata...

meriah2X....bestnya mak yg tlg masakkn..semua mknan nmpk mengancam....

Jari Manis berkata...

Kak mp seronok kan bila dpt berkumpul ramai, meriah dan dpt eratkan hubungan silaturrahim :-)

Amie berkata...

Buat rumah terbuka memang seronok... tapi bila dah selesai, penatnya ya ampun!

Fiza Rahman berkata...

Meriahnya open house. Seronok dpt berkumpul ramai2.

Sura Mohd berkata...

macam ni memang meriah sangattt...tengok gambar pun tumpang seronok..:)

QueeN TerataI berkata...

segan x bertempat.. xpela mungkin dia x sudi kot MP.. wah... seronok betul ye dgn tetamu yg hadir... selamat hari raya MP

lelamaisara berkata...

sekarang ni memang meriah dengan rumah terbuka kan...:)

Kakzakie berkata...

Alhamdulillah setiap suapan rezeki yg masuk ke perut yg hadir ada ganjaran di situ. Moga terus erat ukhuwah dan mendapat keberkatan di hari raya yg mulia ini.

Kak Yon berkata...

mesti penat dan letih melayan tetamu seharian namun semuanya hilang bila semua makanan yg di hidang habis di makan..:)

BUNDA a.k.a KN berkata...

bunda tak pernah lagi buat rumah terbuka...nasib2lah sesape yg datang kalu bunda ada ..InsyaAllah dialu2kan...

Rinna berkata...

Wahh meriahnyaa open house MP.. tgk menu pun sedap2 plak tuh.. :)

Ema Johari berkata...

next year..jemput blogger pula...hehehe

Fazleyatul Aini berkata...

bestnya banyak makanan !

❤Kamsiah❤ berkata...

kalaulah dekat,akak pun serbu jugak hehe

ummiross berkata...

Mp..meriahnya, ummi pun nak join sekali kalau dekat, nak makan laksam, hehe..

mama sara nur berkata...

selamat hari raya mp

meriah kan syawal
best tu oh makan-makn he hee

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

salam kenal.. selamat hari raya MP.. meriah juga rumah terbuka.. aiza singgah&follow di sini.. :D

Bbwana adienia berkata...

hai..salam kenal dr SRC..

datang sini n follow..sudi singgah sini ya www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq.

selamat hari raya..

izan mama mia berkata...

wah...dah bt open house ke....huuhuhuh
meriah

Hanis Azla berkata...

As-salam MP..

penat-penat dan muka berminyak pun muka MP tetap cantik berseri2.. manis aje senyuman tu.. seronoknya bila dapat buat makan2 di rumah kan.. seronok dapat merai orang..

m.u.l.a.n berkata...

meriah & seronok nya....

Khai♥Rin : anies berkata...

siapa yg xhappy kn bila dpt berkumpul mcm ni sambil mkn2 ;-)

firioza berkata...

Seronoknya membuat open house. Berharap suatu hari nanti pun ramai begitu yang datang.

eMMe berkata...

Pergh! seronok kan kalo ramai yg dtg ke open house kita... tak tau la bila lagi Me nak wat Open House... tunggu anak besar skit la, InshaAllah.. tapi mmg pun.. nak mandi pun utk terus tido la jwpnye, heee~ tapi nampak Kak MP puas hati heeee~

fairus mohamad noor berkata...

selamat hari raya kak,lme x singgah sini
done follow

Rose Azadir berkata...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

secangkir madu merah berkata...

SEronok ya MP buat open house, kawan2 ramai yg datang.. hehehe..

Belum terlambat rasanya saya nak mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf zahir & batin buat MP sekeluarga..

Wak Gelas™ berkata...

wahh meriahnyerr uoosl.,ehHHe

Tihara berkata...

seronoknya, meriah raya MP :)

Aine Ainun berkata...

macam2 ada...=)
15 syawal da kak MP...sekejapan ja kan..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

meriahnya open house mp..bila nak jemput kawan2 dlm blogger.

Pen Biru berkata...

salam ziarah..follow sini..slmt hari raya

Aishah Jahirah berkata...

meriahnya kak...mengeratkan silaturahim yg terjalin,tu yg penting...:)

Khariatul Hakmah berkata...

salam...jln2 dan follow sini jemput ke belog :)..sedapnye banyak juadah rumah terbuka

Knor berkata...

meriahnya..beruntung sgt ada mak yg menjadi tukang masak..masakan mak2 ni sgt sedap..

intanfirdaus247 berkata...

memang meriah rumah terbuka akak mp..kalau duk sebelah umah intan ja da kena serang dah ni ..heheh..

Nazayiena Ayiena berkata...

Alhamdulillah dah slmt buat rumah terbuka,mesti penatkan,tp xpe dgn keseronokan kunjungan kwn2 dtg beraya.

hainom OKje berkata...

Okje mmg tak larat nk buat open house Mp...tak de sapa nk tolong...

Khai♥Rin : anies berkata...

ramai nyerrrr...kalu dekat mesti sy serbu heheheh

Kesuma Angsana berkata...

wah meriahnyer !

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang