Khamis, 9 Jun 2011

PHNOM PENH dan HO CHI MINH.. (Part 1) 3 - 8 Jun 2011

Khamis, 9 Jun 2011
  Penerbangan dari KL ke P.Penh hanya mngmbil masa lebih krang 1 jam stngah shaja..Mmng teruja sngat utk ke sana. Bila penaja ajak...apa lagi happy sakan ler Mp.Rmbongan kali ini agak ramai..38 orang trmasuk yg brgelar 'D'..dan paling tak sangka,(dlm rombongan ) Mp jumpa ckg yg  mngajar Mp masa skolah men. dulu...byangkan hampir 20 tahun tak jumpa...kena sopan sikit...coz msa skolah dulu Mp mmng prangai gila2...malu....

Menginap di Stadium Hotel..brhampiran stadium Phnom Penh..Bangga Jalur Gemilang megah brkibar.

Rombongan Mp dibawa ke CMIA Intrntional School...Mnjnguk jer ke kelas....sedih, sebak dan terharu...Murid2 Islam di sini blajar dlam keadaan serba kekurangan...Pihak pngurusan dan guru2 trpksa mncari dana sndiri utk mnmpung pembiayaan perskolahan...Bersyukur sngat krana kerajaan kita mngmbil berat tentang pndidikan..

Kelas murid perempuan

Dalam kelas....stu klas campur umur..dari 9 - 14 tahun....Susah jugak ckg nak mngajar macam ni..gaji guru pun skitar RM200 jer sbulan..Tapi smngat dia orang tu yg hebat...

Pengalaman mnyaksikan sndiri kesan kekejaman 'Khmer Rouge" di Tuol Sleng museum of Genocial Crimes cukup mnyayat hati...Mngsa di bunuh dgn kejam....disiksa tanpa belas kasihan...Macam2 cara mngsa disiksa...Senjata yg digunakan utk mnyiksa mngsa masih disimpan utk tatapan umum..

 Gambar2 mngsa kekejaman yg dipamerkan..


Cheng EK Genocidal Centre..ataupun dikenali sbgai 'the killing fields'. ..Dlm bngunan di atas...tengkorak mngsa disimpan rapi...

Di belakang MP... tngkorak di simpan dalam cermin kaca....tapi Mp tak berani nak prgi dekat..

Russian Market....tgk jer barang2 di sini....satu pun tak berkenan di hati...


Central Market....di sini mcm2 jenis batu permata dijual dgn harga berpatutan..mmng rmbang mata dibuatnya..Penaja Mp sempat smbar bbrpa jenis batu permata...dan Mp pulak TERBELI satu set rantai , gelang dan cincin brthtkan batu delima...mmng cantik sangat...


 Petang....menaiki bot mnyusuri  Sungai Mekong  ...pnglaman yg mnyeronokkan.... 

 Dinner di atas bot tepi sungai Mekong...tapi bot ni tak brgerak pun...

Soping di Night Market....Mp tak beli apapun di sini....just tgk2 jer...bising dan ramai orang...

Sempat ambik gambar awan di Kemboja...cantik jugak...hari terakhir di kemboja sebelum ke Vietnam..

SELAMAT TINGGAL KEMBOJA......SUATU HARI NNTI...AKAN KE SINI LAGI..

P/S..Mp mmng tak soping.... coz tak de yg berkenan di hati..

13 ulasan:

Yan berkata...

teringon gak nak ke sana.

n3 ni mmg boleh mbantu bagi tip.

NzA berkata...

bestnya p melancong........

Haffiz MohdNoor berkata...

wah bestnya g kemboja.. barang murah tak sane?? menarik :D

zul permatang badak berkata...

Dah hilang bosan ya.....dapat ronda2 Phonom Penh.....ilusi bosan dah tamat......
tunggu lagu ria.....menyanyi-nyanyi dijendela.....

MulutPayau berkata...

Yan..
seronok jugak di sana...mncari pngalaman di tempat orang..


NzA....mmng best.....hehhe

MulutPayau berkata...

Hafiz...
Barang2 di sana...oklah...taklah mahal sngat..cuma di sana guna m/w us...nak beli barang, kena pndai tawar spruh hrga...kalau tak..mmng terkena..

MulutPayau berkata...

Zul...
Ilusi boring dah tamat di sana...balik umah...sprti s/kala....

nyanyisunyi berkata...

MP..
jauhnya makan angin...ntah bilalah sy dapat peluang mcmni..

Zaitun berkata...

Kak Zai ada juga niat nak kesana.

MulutPayau berkata...

NS dan Kak Zai...
InsyaAllah...pastinya suatu hari nnti dapat mnjejakkan kaki di bumi Kemboja..

Jendela Hati berkata...

seronok mp gi jauh mkn angin. tgk negara org.

MulutPayau berkata...

JH..
seronok jugak....mncari pngalaman..

bersama kak Es berkata...

seronokkkk tu .. boleh jalan2 tgk tempat orang ;)

Kak Es tumpang seronok tgk gambar

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang