Rabu, 5 Jun 2013

Cinta Monyet..

Rabu, 5 Jun 2013
Tiba2 jer teringat zaman Cinta Monyet dulu2...
Penangan tengok status fb budak2 sekolah lah jadi macam ni...
Tertnya2 jugak, kenapa monyet jadi mangsa dalam soal ni...
Sekarang baru faham..
Monyet tu kan suka bergayut dan bergerak dari satu dahan ke dahan yg lain...
Tak kekal lama kat satu2 tempat...
Samalah ngan cinta zaman sekolah dulu..saja suka2 dan bila2 masa boleh bertukar pasangan...
Masa tu tak berapa reti bab cinta sejati..

Mp pun tak terlepas jgak dari tempias cinta monyet ni..
Seingat Mp, (dah tua..tak brapa nak ingat)..Mp terlibat ngan cinta sang monyet ni ketika ting 3 @ 4..
Tapi kejap jer..tak sampai sebulan pun..
Mp spesis yg huhahuha kat sekolah..suka mnyakat budak2 lelaki..pulak tu muka tak berapa nak comel....
Mana boleh bertahan bab cinta ni....satu sekolah pulak tu....
Tapi yg meninggalkan nostalgia..(hahahaha) ada jugak yg nostalgianya..
Masa bercinta monyet ngan budak skmpung tapi bukan satu sekolah...
Mp tinggal di asrama...dri ting 1-6 atas dop makan nasi kawah...
Si dia pun tinggal di asrama jugak..
Jumpa masa cuti sekolah jer...
Emaknya tok guru ajar mngaji Quran..
Masa cuti Mp mngaji rumah si dia...
Setiap hari mmng tak sabar nak g mngaji..rajin giler masa tu....
Sebabnya....???????

Dalam susunan Al-Quran tu akan ada terselit surat cinta dari si dia....
Hanya Mp dan si dia jer yg tahu...
Adoiiii...mmng kelakar kalau diingatkan..
ye lah, dulu2 mana ada fb, twitr blog dan segala mak nenek yg cangih manggih ni....
Apatah lagi nak keluar dating..huh..mmng tak berani.....
Nasib baik lah cinta monyet ni tak lama...
Tak sampai setahun pun..
Ting 5 semuanya dah hancur berkecai..sebab  sibuk nak exam..

Rasanya dah hampir 20 tahun Mp tak jumpa si cinta monyet ni...
Padahal satu kg...Rumah dekat pulak tu....
Bukan apa, malas nak ambik tahu...
Segan pulak nak tanya lebih2...
Sebab masing2 dah berkeluarga..
Dan berpindah ke tempat lain...

Beza sangat cinta kita zaman dulu2 dgn budak2 skrang ni....
Seiring dgn teknologi..gejala sosial semakin mnjadi2...
Hanya kekuatan iman dapat mngelakkan segalanya terjadi....


26 ulasan:

Acik Erna berkata...

Kesian monyet kan mp he he

umi alya berkata...

kami laki bini ni cinta monyet ke tp kekal hingga kini..?

Aju Mohit berkata...

yelah kak beza cinta monyet dulu dan skrg ni kan, sweet je cara bg surat cinta tu hihi

❤Kamsiah❤ berkata...

hehe..selit surat cinta dlm quran....dasyatnya MP..
tp surat cinta lbh manis dan ada sentimental value berbanding sms zaman sekarang,kan..

missShila Nget berkata...

hahaha..
comel ke sis MP..

kite xde pngalaman cinta dpt2 surat ni..
tak pernah dapat surat tak rasmi..sobs..!

Nurzakiah Hanum berkata...

hehehe
x pasal2 monyet dapat nama

MystoryPic berkata...

Ada tabur bedak tak dalam surat cinta tuuu... ekekeke

ainnoraini berkata...

Monyet jgk dpt nama yee..,

Normi Nieza berkata...

haha..suka sgt cinta monyet tp tak kesampaian..:)

sal berkata...

dolu-dolu popular dengan surat2..
pendek kata posmen jadi kawan...risau klu lama dia tk menyinggah bwa surat....surat pun berkurun lamanya bru dpt..

skrg..petik je jari..dah boleh jumpa msg...
bimbng fenomena ini..moga anak2 kita memanfaatkan teknologi betul2 dan tidak disalah gunakan dengan perkra negatif yg boleh merosakkn...

Aine Ainun berkata...

Heheh
Saya takdo Cinta monyet
Cin+a kawen terus♡

QueeN TerataI berkata...

haippp g ngaji ke g bercinta tu MP? hehehe cinta monyet zaman dulu mmg x sama cinta monyet zaman skrg... adeh.. tetiba teringat gak cinta monyet dulu... nak kata cinta monyet x juga sbb dh plan nak kawin tp xde jodoh kan... ;)

Angah berkata...

huhuhu nostalgia....angah penah selit surat 'si dia' dalam buku latihan sains, seklai mama jumpa, terus kena syarah....langsung putus ngan si dia....

NEKCIK berkata...

Alhamdulilah cinta monyet nekcik kekal ke la nii..syukur sesangat....da jadi teddy bear!!!

Puan Kutu berkata...

wah kemain lg cinta monyet kak mp.siap selit surat cinta dlm quran.hikhik..sy tak pernah ada cinta monyet..percaya tak?huhu

dela berkata...

amboi... menarik cinta monyet depa... hheee

whitecappuccino berkata...

cinta monyet...tak pasal2 monyet dapat nama hehe

QueeN TerataI berkata...

baguslah kalo akak dh guna.. mmg bestkan? hihihi try la coklat love habibi tu...

QueeN TerataI berkata...

baguslah kalo akak dh guna.. mmg bestkan? hihihi try la coklat love habibi tu...

QueeN TerataI berkata...

baguslah kalo akak dh guna.. mmg bestkan? hihihi try la coklat love habibi tu...

QueeN TerataI berkata...

baguslah kalo akak dh guna.. mmg bestkan? hihihi try la coklat love habibi tu...

Teena Tna berkata...

Hari nie baru sy tahu kenapa monyet yg jadi mangsa, sebelum nie sy pernah dgr orang hantar surat by buku skola, tp seriously nie first time dgr org letak surat cinta dlm alQuran..
Err,Teena xd pglmn cinta monyet, pglmn buat kerja nakal ada lah..

Nad MamaZN berkata...

Melayu nya, monyet la jd mangsa
Klu omputeh plak puppy , hikhik

azi berkata...

MP..saya rasa semua orang ada kisah cinta monyet masing-masingkan...:).

hainom OKje berkata...

Wah hebat jugak cinta monyet mp tu....Seronok jugak dengar berita terkini sidiakan....alahhhh bukan no apa apa pun hehe

Aishah Jahirah berkata...

hehee mmg beza dulu n skang.sekarang canggih xmcm dulu....saya xpnh cinta monyet....wakaka skema dulu2...hihi

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang