Sabtu, 23 April 2011

Boring Sangat!!!!!!

Sabtu, 23 April 2011
KALAULAH.......

Sebenarnya Mp TERLALU BORING ari ni..apa ke jadahnya tak taulah..semua yg Mp pndang macam TERSENYUM KAMBING pada MP..mngejeklah tu..
Semuanya bagai KAKU MEMBEKU..seolah2 TIADA PERASAAN..


Kalaulah Mp pandai buat Cross Stitch macam Yati kan seronok...
Boleh buat macam2....
Tapi Mp tak KREATIF....kalau buat pun grnti tak menjadi..

Untuk mnghilangkan BORING yg sudah sampai tahap MAX ni..MP terjah blog kawan2..
Cari puisi yang boleh hilangkan boring..

Ketika Mp terjah
blog sajak2 pendek..Mp kagum ngan penulisnya..Semua nukilannya berbentuk puisi..Macam mana lah tuan blog tu boleh dapat idea yer...Agak2nya idea dia tak pernah surut..(tunjuk ajarku sifu).
Mp pun mula mnggatalkan tangan stelah memaksa dan memerah otak untuk menulis puisi ni..
Maka trhasillah puisi yg mmng entah apa2 ni...





Kalaulah.....
Aku dapat menggapai pelangi...
Akan aku biarkan  warnanya berserakan..
Agar duniaku sentiasa ceria...
Bersama warnanya yang mnggetarkan jiwa..
Memberi kedamaian pada hati yang lara..
Sentiasa ada di saat kedukaan melanda..
Sentiasa bersama mngulit bahagia..
Namun..
Apakan daya....
Pelangi hadir sebentar cuma..
Yang tinggal cuma kesepian melanda...


Kalaulah.....
Aku dapat menggenggam ombak...
Akan aku pintalkan buih2 menjadi temali...
Menghubungkan aku dengan dirimu..
Agar resah rindu yang berlarutan ini..
Menjadi penawar kebahagiaan..
Mengulit mimpi indah yang berpanjangan...
Biarpun si camar menjeling penuh curiga..
Namun...
Apakan dayaku....
Ombak sentiasa datang dan pergi...
Menghanyutkan semua mimpi indahku...
Yang tinggal cuma lara di jiwa...


Kalaulah ....
Aku dapat memetik bintang....
Akan aku biarkan cahayanya menerangi maya..
Menyuluh segenap kegelapan ini...
Bersama menganyam kasih bersulam sayang...
Agar aku dan dirimu sentiasa bersama.
Menggapai  impian berthta harapan..
Namun...
Apakan dayaku...
Bintang nun jauh di sana..
Kerdipannya cuma sementara..
Muncul mentari...hilanglah ia..
Yang tinggal cuma rindu yang mncengkam jiwa....

P/s....puisi  yg dicipta dalam keadaan  otak yang membeku...

19 ulasan:

ibuintan berkata...

MP,

dalam beku2 pun menjadi tu... ada bakat terpendam juga

zul permatang badak berkata...

MP.....
Antara gerak dan tari......dicelahnya terbayang susun......Antara subur dan hijau daun....diakarnya mengalir nitro....

Sinkronis kehidupan.....berlangsung tanpa disuruh paksa.......

idea.... ada.....merenung dengan penuh tajam....sesekali berhalusinasi......tapi jangan beremosi.....

Teriama kasih ditag.........selamat menulis....
puisi tu...menarik.......

Pn Kartini berkata...

Assalamualaikum..:)

aduhaii...dalam beku2 pun
boleh jugak tuu berpuisi...puitis lagiii..
ok whatttttttttt!!
:):):)

Take care yaa:)

Insan Marhaen berkata...

MP,
jangan terlalu banyak berKALAU. Apa yang ada capai saja. hari ini hari kita. esok belum tentu datang..

zino berkata...

bila boring baru mencurah idea hehe

Jendela Hati berkata...

salam kenal. selamat menulis ye.

IMANSHAH berkata...

ziarah semula

iBu...gUru berkata...

assalamualaikum mp......... ibu singgah, KALAU la dapat bersua dengan mp kan bagus.......

MulutPayau berkata...

Ibuintan...heheh TQ..bukan trpendam..tapi trendam..dah boring tu mcm2..

Zul...Terima kasih..tapi sukar jugak nak fham puisi yg zul tulis...ayatnya bombastik...

W'salam Pn.kartini..Terima kasih..suknya..ada bakat jugak Mp rupanya ya..

MulutPayau berkata...

IM..kalaulah semua impian kita mnjadi knyataan..tntu seronok..Betul tu..peluang yg ada hari ini takkan dilepaskan begitu saja..

Zino...Betul jugakkan...

Jendela Hati..Terima kasih sudi kenal Mp

ImanShah...Terima kasih

MulutPayau berkata...

W'salam Ibu Guru..yelah..KALAU dapat kenal dan bersua muka..makan2..borak bersama..tntu seronok kan...

Yati berkata...

Patut la tersedak-sedak hari tu, mp sebut nama Yati. Hehhe.... gurau je.
Kreatif tulis puisi. Kalau Yati, langsung block.. Tapi Yati setuju dengan komen abang Insan Marhaen kat atas, kurang elok berkalau ni. PASTI lagi baik bunyinya! ^_^

unknown girlz berkata...

kalaulah..saya pun dapat menulis begini..
hehe.. nice2 :)

Uncle Lee berkata...

Hi, I was at Mokcik Azwa's place noticed your callsign....
my bahasa sebelum Merdeka, boleh faham 27% of your posting, as well my visitors comments....
But this I have never seen before, "mulut payau".

Mulut I know is 'mouth'....but what is 'payau'?
Minta ma'af ya I enquire.....

Anyway, nice blog you have.
You have a nice day, keep a song in your heart.
Lee.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

As salam, creative lerrr siap berpuisi ler pulak.. nie mesti idea spontan nieee...kan?

Zareda Norman berkata...

salam

kalaulah masa boleh berundur 20 tahun dulu.. *sigh*

Yati berkata...

salam Mp. Yati ada tag mp. Kalau free, jawap la ye. Timasih. :)
http://homemakers-puteri.blogspot.com/2011/04/jawap-tag-ummihanie.html

MulutPayau berkata...

Yati....Sorry yer ..sian smpai trsedak..Terima kasih tag Mp...InsyaAllah..ada masa nnti Mp jawab..

Unknown Girlz..
TQ>>boleh..sape2 pun boleh tulis..ttpi kena tnggu time boring dulu..hehhe

MulutPayau berkata...

Uncle Lee...
Payau.....rasa yg kurang enak..
TQ.


W'salam BSB..
Idea spontan time boring..hehe

W'salam..Zareda
Betul lah..kalaulah masa boleh diundur...macam2 boleh dilakukan...

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang