Rabu, 25 Mei 2011

BORING....(2)..

Rabu, 25 Mei 2011

Saat boring melanda...mata mula mmerhati, otak mula berfikir dan tangan mula mnggtal utk menulis....Dan terhasillah puisi yang berterabur ini....


 UNTUKMU SAHABAT

Kelmarin...
Aku menjejaki pantai...
Dengan membawa satu impian..
Mencari sebutir permata..
Dicelah pasir yang memutih..
Biarpun laut bergelora...
Biarpun badai menghempas..
Biarpun ribut melanda..
Kerana hnya permata itu..
Mampu mnyinari segenap ruang hatiku..

Hari ini..
Kaki terus melangkah ke sini..
Mengintai di celah pasir memutih..
Meneruskan pencarian yg trhenti...
Biarpun panas membahang..
Biarpun jemari semakin lemah...
Biarpun kaki semakin goyah..
Biarpun diri semakin lesu..
Biarpun  sepi mnguasai diri..
Namun aku akan terus mencari..
Kerana hanya permata itu..
Mampu memberi ketenangan padaku...

Saat ini...
Setelah mnghrungi seribu kepayahan..
Setelah hampir berputus asa..
Setelah lemas dalam ombak rindu..
Ternmpak kilauan permata..
Terpncar cahayanya...
Membias indah di mata..
Bersembunyi di celah pasir yg memutih..
Lantas....
Ku kutip permata idaman itu..
Dengan seribu impian di dada..
Agar ia bersatu dgn diriku...
Biar ia menjadi milikku..
Biar ia terus berada dalam gengamanku...
.

Namun esok..
Aku tidak pasti...
Adakah permata ini akan terus bersamaku..
Berkilau dalam tawa dukaku..
Atau terpaksa aku lepaskan..
Kerana sememangnya aku tidak layak....
Untuk terus memiliki permata itu..
Pasrah menerima segalanya....

Susahnya mencari sahabat yg betul2  ikhlas dlam persahabatan...yang sntiasa ada di saat suka dan duka..........kerana sahabat yg sejati menjadi idaman ramai orang..


p/s...Mp mmng tdak suka dan tak akan berurusan dgn orang yg sombong!!!!!!!

16 ulasan:

eMMe berkata...

best la ur puisi berterabur pun....
best pe...heheehhehee....singgah sini n komen, heeee~

Mama AA's berkata...

rajin nye berpuisi hehehe
klu ciksya harus culik dr google jek :)

Insan Marhaen berkata...

selalunya
yang tiada digengaman di cari
bila sudah ada, diabaikan pula.

selalunya yang jauh dihargai
yang dekat di sambil lewakan.

bila semuanya tiada lagi
barulah tahu harganya diri.

sayang,
mungkin semuanya sudah terlambat..

hani@debumelukut berkata...

betul kata IM, bila kehilangan baru kita terasa perlunya sesuatu itu..tak kira lah barang ke, org ke..

zul permatang badak berkata...

Boring satu dan boring dua....lepah ni boring tigo pulok.....he..he..

dah dapat permata tu..simpan elok2...
ia akan terus berada digenggaman selagi kita menghargainya kehadirannya...

tunggu puisi boring 3......

zino berkata...

blog menjadi sahabat sejati...

Kunang-Kunang berkata...

Assalamualaikum MP,

Bagus tu, dalam boring, lahir bait2 indah untuk tatapan kita semua.

Kita selalu mengimpikan sesuatu yang kira rasa terlalu istimewa semasa dia bukan milik kita, bila dah jadi milik kita, kita sering terlupa dengan ujudnya dia.

Zaitun berkata...

kak Zai setuju dengan ayat yang last sekali.

MulutPayau berkata...

eMMe...Terima kasih yer..

Mama AA's...idea dtang masa boring..Mp suka sngat ngan puisi..tapi tak brapa pndai..sikit2 jer..


IM dan kak Hani...mmng betul..bila dah kehilangan, barulah tersa ia amat brharga...

MulutPayau berkata...

Zul...Boring 3 msti ada..tapi kena tnggu time boring...heheheh, barulah idea karat tu mari ngan sndiri..

Mmng Mp nak simpan dan genggam permata trsebut.....tapi segalanya mungkin terjadi..

MulutPayau berkata...

Zino...samalah tu..blog jugak jadi sahabat yg akrab...

MulutPayau berkata...

Kunang2...
W'salam kak.....tgh boring..msti idea tu datang..

Betul tu kak....bila dah jadi milik kita...kita sering trlupa akan kistmwannya dan kurang mnhargai..sehinggalah ia trlepas dalam genggaman..barulah kita trsedar yg kita sngat mmrlukannya...



Kak Zai....terima kasih...smoga kita dijauhi sifat sedemikian...

ainnoraini berkata...

boring..boring lagi ke ari ini MP....

saye plk, senyum..senyum..tak perlu kata apa2..hihihi

MulutPayau berkata...

hehehe...boring tu cuma dtang skali skala jer..
Wahhhhhh!!!!!! senyum ..jngn kata apa2...

S..U..D..@..I..S berkata...

sahabat itu apabila hilangnya dirindui
kasihnya ikhlas dan abadi
tawanya memberi semua ketenangan
patah tumbuh hilang x berganti

MulutPayau berkata...

Sudais....mmng btul..cuma susah utk mncari sahabat yg kasihnya abadi...

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang