Khamis, 15 Mac 2012

AWAS....!!!!!! Ini Bukan Blog KERETA....

Khamis, 15 Mac 2012
 Hari ni nak berkongsi pasal kereta...Ehhhhh macam lah Mp pakar  dalam kereta....Tapi berkongsi apa salahnya ya.....

Gambar pinjam pakcik google
Kereta idaman Mp...tapi dari dulu hingga skrang..tak mampu beli lagi....KESIAAANNNN...

Rasanya ramai antara kita yg RAJIN basuh kereta sendiri......seronok tengok kereta dalam keadaan bersih, bersinar dan berseri....di sini Mp nak berkongsi tips cara mudah bersih dalam kereta...(Bukan luar ya)

CARA MUDAH BERSIH DALAM KERETA..

1. SILING
Jika siling knderaan dibuat drpada fabrik, gunakan kain gentian halus (fiber) yg lembap dan tambahkan sedikit bahan pencuci.

2.PAPAN PEMUKA
Anda boleh lap papan pemuka dgn kain pencuci dan gunakan berus gigi atau berus kereta utk mnghilangkan habuk yg sukar dicapai.

3.STERENG
Penggunaan produk pnjagaan kulit tidak disarankan utk stereng kereta krna boleh mnybbkan permukaan tersebut licin.Gunakan kain pencuci yg kering.

4. PENGHAWA DINGIN
Bagi corong udara, gunakan kain yg kering atau putik kapas di tmpat yg sempit.Habuk yg bnyak boleh mnyebabkan alahan atau penyakit pernafasan. Jika trdapat bau yg busuk (mngkin kulat) campurkan serbuk mustard (Mp tak tahu srbuk apa ni...kena cari kat ggle) ke dalam air suam dan semburkan ke dalam corong tersebut.

5.TEMPAT DUDUK
Bahagian ini penyebab utama bau busuk. Mencegah lebih baik drpada mngubati. Cuci tmpat duduk dgn kerap.Kalau kulit, gunakan kain lembap dan sedikit pembersih neutral.Manakala fabrik pula boleh dibersihkan dgn cara menyembur air yg dicampur dgn pembersih neutral, lap dgn kain lembap dan kmdian kain kering.Turunkan tingkap semasa proses pengeringan.

6.ALAS KAKI
Gunakan penyedut habuk bagi alas fbrik smntara utk getah semburkan dgn air sabun dan kemudian lap.
                                                                                                 sumber :BH


Senangkan...Pssssttt...Mp tak pernah basuh kereta sndiri sama ada luar atau dalam....selalu hntar kedai jer...kadang2 kereta dah tak de rupa coz tuannya pemalas..... adakalanya sempat pulak si labah2 tumpang seronok membuat sarang dalam kereta .....hehehe...


37 ulasan:

Gen2Merah berkata...

wahhh info yang menarik ni... sebab saya memang kaki cuci kereta hari2.. ehehe..

trima kasih ya atas info

ajumohit berkata...

saya pon tak pernah cuci kereta sendiri, hubby itu yang buat, dua2 kete pon dia yang basuh, sebab tu saya susah nak kurus eh??? hehehehhe

ainnoraini berkata...

Sama la jugak hantar kat kedai jer... Malas betul nk cuci sendiri...

LYAfrina berkata...

menarik ni.. biasa en suami saya suka basuh sendiri..tp kalo dia basuh mmg berih sebersihnya... kdg2 tu..just msuk tmpat cuci kereta express cam kat cyclone tu je

♥MAMASYAZA♥ berkata...

sama gak cam akak, jrg basuh keta sendiri. slalu hantar kedai aje. kengkdg aje kerah tenaga anak2 soh basuh, tapi depa lebih suka main air dari basuh keta

sal berkata...

akak pun berkenan..berkilat dn bercahaya sekali...telan ajalah air liuq sb x senang nk dpt....

Aine Ainun berkata...

Bagusni...nti bg HB bc ni...

saniah berkata...

Samala kita ina...i pun antat kedai je utk cuci..hihi dh tua2 ni i tak larat la trtonggeng2 menvacum bwh2 kerusi..cuma tmpt aircond tu je i cuci slalu dgn cottnbuds..habuk bnyk kan :)

Puan Kutu berkata...

sy sama macam akk,tak pernah basuh kereta sendiri seumur hidup.hantar kedai je.hikhik..

Ucu Faridah berkata...

kita serupa....tahu jugak malu kt jiran/kawan2..tapi ucu tak sempat nk antar kedai..hehehe...

Kunang-Kunang berkata...

Salam MP,

Samalah kita, akak pun tak pernah basuh kereta. Tahu bersih ajer.

Amie berkata...

He he he... MP, Kak Amie tahu bawa kereta saja, terkini... sudah pandai isi minyak kereta...setakat itu saja pengetahuan kakak tentang kereta, apa pun info MP kali ini menarik perhatian kakak untuk tambah ilmu tentang kereta he he hehe

Aishah Jahirah berkata...

saya takde kete.selalu guna kete kakak je.kami tak pernah hantar cuci kedai.berniat nak hantar tp last2 xjadi n cuci sendiri..hahaa.

AziE berkata...

Ada tak tip sekali blink je kereta cuci bersih...hehehe....malas betul nak basuh sendiri.

Mama Gee berkata...

masa kecik2 je suka basuhkan kereta mak..sbb dpt main sabun dan air..hehe

Jendela Hati berkata...

huhu xpenah cuci sndri, selalu kedai cuci kalau ada extra vakum sekali hihik

Maya Mayana berkata...

tk pernah ada kereta impian n basuh kete sendiri sebab selalu ada drebar..hehe

NzA berkata...

kereta sy dh berapa minggu brbedak sejuk sejak si suami sibuk...biasanya sy tukang kotorkan n dia tukang cuci......ha.ha.ha........

ummiross berkata...

Murano ke kerata idaman Mp, memang kacak gilak kata orang Sarawak!,ummi pun suka.

Teenager Housemaid berkata...

kereta impian kak mp! wah! smart!

er, saya tak pernah cuci kereta sebab tak ada kereta..hehehe

Yati berkata...

Dulu masa ada kete sendiri, Yati rajin juga basuh, sebab husband malas antor kedai, tak lalu tengok kete tu comot. Tapi sejak dah jual, tinggal kete husband, lantak dia la. Hehehe...

Kamsiah berkata...

cuci keta...tu keje en hubby atau my son hehe...kalua cuci,depa buat berpakej...siap keluarkan pengalas kaki,basuh...pastu vakuum...

Hanis Azla berkata...

tips berguna ni kak.. wp saya pun selalu hantar kedai aje.. kdg2 tu nak hantar kedai pun malas.. he..he.. thanks yer kak..

Ros berkata...

Salam Mulut Payau,

Wahhh...tip yang sangat baik nih bagi sapa2 yang rajin mencuci kereta sendiri.....

Norsalmi berkata...

Tips yang baik untuk orang yg rajin cuci kereta. Akak ni tak rajin cuci kereta. Tau bawak je.. Biasanya en suami yang cuci.

Kamariah Awang berkata...

Bagus jugak info tu, tapi biasa2 ma antar ke kedai aje...

MaryaYusof berkata...

As salam MP,

Tq for the tips... Tp skrg kami xbeli lg kereta... Rasa mcm xde keperluan di sini... Jln teruk! Rugi...rugi..ehehehee... Nnt balik Msia bolehlah buat... dulu anta kedai je...malas betul...heheee...

kpah k-poh berkata...

hantar kedai.. wpun hanya kancil buruk heeeee.... ( sebelah dalam tu... hubby yg cucikan...)

Kasih Salina berkata...

kalo bab cuti kete ni, sy pun malas gak la akak ehhh..byk lg kerja nk bt kan..

ikatankasihku berkata...

psssttt , samalah kita..pemalas..hahaha

eMMe berkata...

wow! Murano tuuu... Sape taknak, mampu milik n tak je, moga de rezei kak MP miliki murano..hehe

kak, basuh kereta ni tugas org laki...kita manyak keje dlm umah, hehehe... Kalo ngadap kerete je, alamatnye kebulur la...kan..hehehe...

L berkata...

L pun mampu tgk jer nih.. huuu. waa mudahnyaa..

LadyBird berkata...

insyaAllah suatu hr nanti mampu beli :D..

EmbunRosaliza berkata...

Assalam Mp, akk kalo blk kampung mmg suka basuh kereta sendiri, best je sembur2 air ( itu pun masa angin rajin datang la heheh ) Dok KL ni selalu hantar kedai je cuci luar n dlm. Tq Mp berkongsi tips

Zefa NorAsmara berkata...

Ngee.. samalah kita. Kalau tak hantar kedai, ayah yusuf tolong basuhkan.. :D

Arina Shamsul berkata...

hihihi..sama lah kak,sy hantar kedai je,ngee..

ayat kesian tu yang tak boleh tahan tu,hihi kesiaaaan..

takpe kak,insyaallah ada rezeki dapt lah tu..hihi

yogie heru berkata...

bagus


http://tipsekali.blogspot.com/

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang