Ahad, 11 Mac 2012

malang masih lagi berbau....

Ahad, 11 Mac 2012
Ya..Allah, sesungguhnya aku beryukur padaMu....kerana masih lagi memberi peluang aku menatap keindahan alam...memberi peluang utk aku bersama dgn insan2 tersayang.......

Badan menggigil.....terasa luruh seluruh jiwa...terasa nyawa bagai melayang....
Dan sukar utk diungkapkan dgn kata2....

Semalam, seusai kelas tmbahan, suami call supaya bersiap utk hntar 2 orng pkerjanya pulang ke kg.....Anak2 ditnggalkan di rumah bersama adik Mp..Keadaan memang tergesa-gesa...
Kereta yg bertali arus (kbetulan cuti sekolah) mnyebabkan pergerakan agak perlahan.....Dalam perjalanan, Mp mnyaksikan dua  xcdnt yg melibatkan bbrapa buah kenderaan...Dalam hati berdoa agar Allah selamtkan perjalanan kami nanti...

 Oleh kerana ingin cepat dan mngejar masa...Pantang ada ruang sikit, suami akan  memotong...Tiba di satu kawasan yg agak clear, suami memotong hampir 20 buah kenderaaan (gara2  mngikut belakang ambulans) yang dipndu laju...Semua kereta memberi laluan kpda ambulans tersebut.......Namun tidak disangka2, sebuah Satria  memberi signal secara tiba2 utk masuk ke satu simpang.....Bayangkan masa tu suami memandu 140 km/j.....Suami terus menekan brek secara mngejut  utk mngelak dari merempuh Satria tersebut dan kereta hampir berpusing ke kiri jalan...Masa tu dah terasa macam tayar kereta terangkat akibat kesan brek yg kuat...
Kami bernasib baik kerana kereta di sebelah
 kiri sempat mngelak ke bahu jalan...Dan nasib baik jugak tidak ada kenderaan dari arah hadapan....

Masa tu Mp hanya mampu mngucap dan terbayang wajah anak2.....Rasa macam ajal dah hampir sampai.Rasanya muka kami semua..kalau ditoreh, takkan berdarah...Pucat lesi.....Kepala pulak berpusing2.......pening..

Ya Allah...Sykur kami selamat....menitis jugak air mata selepas tu.....Tangan Mp terketar2 dan badan menggigil...Mp tak pernah alami situasi yang cemas  macam ni...Dalam hati tak putus2 mngucapkan sykur pada Ilahi...Suami cool jer selepas tu...Dan sepanjng perjalanan, kami DIAM.....DIAM dan DIAM....

Hingga  kini debaran  masih lagi terasa...masih lagi terbayang peristiwa tersebut...dan Mp agak takut utk memegang streng kereta....Dan hari ni suami sempat berseloroh..'MALANG MASIH LAGI BERBAU'
Aduhai suamiku............






***********************************************************************************

Pengajaran...Jangan ikut belakang ambulans...semua pemandu akan memberi laluan kepada ambulans..tetapi tidak kepada kita....






23 ulasan:

umialya berkata...

Alhamdulillah tiada perkara buruk berlaku..

Amie berkata...

Selamat petang MP,
syukur alhamdulillah... Kak Amie baca pun ikut tergigil sama sebab pernah trauma lepas accident walaupun sudah 15 tahun berlalu! Lepas tu hampir 10 tahun tak berani bawa kereta dan sentiasa kecut perut kalau suami memotong kenderaan!

dwaty berkata...

Alhamdulillah... Saya kalau bab2 acident ni seram n takut.

Puan Kutu berkata...

syukur takde apa2..sbb tu kita kena berhati2..nak cepat macam mana pun jgn diabaikan keselamatan..memandu jgn terlalu laju..semoga dpt pengajaran dr tragedi malang masih berbau tu..

Alhamdulillah masih diberi peluang menikmati hidup..:)

Zefa NorAsmara berkata...

Allahu akbar, alhamdulillah semuanya selamat.. tak tau nak kata apa sbb sy pun baru terkena, gara2 sgt mengantuk..

Norsalmi berkata...

Alhamdulillah tiada perkara buruk berlalu.. Dpt rasakan apa yg MP rasa sebab pernah terjadi juga pada akak & suami gara2 mengejar waktu..

ummiross berkata...

bagai nak luruh jantung kan Mp bila situasi macam ni.
Alhamdulillah tak ada apa2 kan..

Zareda Norman berkata...

allahu akbar... Lebih berhati hati lagi ya mp.. Biar lambat asalkan selamat

Deru Ombak berkata...

Assalamualaikum Cikgu.

First, nak ucap syukur Alhamdulillah kepada malang yang berbau.

Potong 20 kereta pada kelajuan 140 /kmj Dan masih boleh control dgn baik. <<--- sgt terer Dan power.. :p

ajumohit berkata...

subhanallah dapat saya bayangkan keadaan waktu tu kak, syukur alhamdulillah tiada apa yang berlaku, yg pasti please remind husband akak to be more extra careful next time, seriau saya dgr

dela berkata...

eh bahaya tu.... alhamdulillah...selamat semua... pgajaran buat semua

ibuintan berkata...

syukur... MP dan suami selamat

memang betul tu jgn ambil kesempatan memandu laju mengikut ambulans... bahaya

Kunang-Kunang berkata...

Alhamdulillah semuanya selamat.

NzA berkata...

Alhamdulillah syukur krn trhindar dr bahaya......
Trkdg perkara ni berlaku tnpa kita duga.....

Totie@Tomy berkata...

Allah masih sayangkan kita..

Aine Ainun berkata...

Alhamdulillah..selamat..

Mpo, biar lambat asalkan selamat. Sy slalu igtkn hb...kkdg lelaki kurg amek berat psal kelajuan.. Hb sy pun sama..insyaallah, sama2 kita mengingatkan...

Tanpa Nama berkata...

aduh k.ina..nasibler selamat....

EmbunRosaliza berkata...

Assalam MP, alhamdulillah Mp selamat , akk kalo tgk kereta org lain yg exciden pun takut sangat

Aishah Jahirah berkata...

cemasnya kak..alhamdulillah takde apa2 yg buruk berlaku.pasni jgn buat dah...kelajuan boleh membunuh.hehee tp saya pun suka speed kdg2 tu...

Salina berkata...

bahayanya akak ikut belakang ambulans.nasib baik tak cedera. pengajaran buat semua jgn buat camtu..

Acik Erna berkata...

Alhamdulillah..MP dan suami selamat

MaryaYusof berkata...

Alhamdullillah, masih dipanjangkan umr... Next time hati2 MP & suami... Takut pulak sy baca ni...

Nazayiena berkata...

Syukur alhamdulillah selamat,x tahu lah nak ckp macam mana rasa situasi camtu....

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang