Sabtu, 11 Mei 2013

Nak sewa atau jual....????

Sabtu, 11 Mei 2013

Penghujung 2010, laling Mp  telah membeli sebuah rumah teres di Bukit Raja...sebenarnya tujuan kami membeli rumah sbgai tempat prsinggahan sekiranya laling ada os area KL, SA atau Puchong.Senang kami nak lepak2..Biasanya bila ikut laling, kami akan mnginap di hotel atau di rumah adik di S.Alam.Lama kelamaan anak dah jadi boring..Dia orang dah tak nak ikut kalau ayahnya ajak sekiranya ada os..
Bila dah beli rumah, anak2 pulak geleng kpala.Sudahnya rumah tersebut tidak kami duduki...





Depan rumah Mp..terdapat padang dan taman permainan kanak2..Cukup luas...



Tapi kiri kanan rumah Mp non muslim....kbnyakan rumah sedang dirnvte skrang ni dan hanya bbrapa buah rumah yg berpnghuni....Rumah Mp pun masih tak de letrik dan air lagi....Masih kosong..

Rasanya dah berpuluh panggilan diterima untuk mnyewa rumah tersebut. Tapi semuanya bukan Islam...Laling agak keberatan ...

Dan berpuluh pnggilan jugak diterima utk membeli rumah tersebut..Tapi semua pembeli yg ingin membeli rumah tersebut jugak bukan Islam...Ada jugak yg menawarkan utk membeli rumah tersebut dgn terus membayar 'cash'...Setelah hampir setahun lebih  reganya memang melambung tinggi..
Tapi sehingga sekarang laling masih dgn sikap mendiamkan diri...Bagi sewa pun tak, nak jual pun tak..Nak duduk pun tak bila.huhuhu..
Rugi rasanya membiarkan rumah tersebut kosong tanpa berpenghuni....

31 ulasan:

Teena Tna berkata...

In my opinion, better sewa kan
Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

Harith Iskandar berkata...

berape nak jual?

Ummi Iman berkata...

selalu lalu depan ni kalau nak ke Tesco dari rumah mak ;) suka kawasan perumahan ni. Susah juga nak buat keputusan. Syg kalau jual skrg. Saya pasti harganya akan meningkat. Itupun kalau nak jual. Sewa untuk org yg dah berumahtangga oklah. Rasanya terjamin juga dari segi penjagaan rumah. Kalau di biar kosong lama2 pun tak elok juga.

Aju Mohit berkata...

hmm susah juga nak decide ni kak, majority chinese dan pastinya yang nak sewa or jual yang berminat hanyalah mereka itu, tnggu husband akak pikir dulu, teringin nak beli umah teres tp skrg ni mahal kan kak

izan mama mia berkata...

elok sewakan..syg laa nak jual kan..harga makin tinggi tuu

wah,..blog akak berwajah baru lor

umi alya berkata...

kalu kaw. cina, bek jual jer n beli umah lain, kitapn tak selesa nak duduk..

❤Kamsiah❤ berkata...

kalau akak,baik sewakan..lbh untung...mana tahu anak dah besar nanti...boleh bg kat anak2 hehe

ummiross berkata...

Untung beli rumah kat KL dan Selangor ni, harga memang cepat naik, pelaburan yang bagus ni MP.

whitecappuccino berkata...

sayang juga nak jual tapi kawasan non muslim hmm susah juga decide.

EmbunRosaliza berkata...

Assalam MP.sayang pula rumah biar mcm tu, bulanan nak kena bayar juga, hurmm akk rasa yg terbaikbagi sewa jer, dpt juga cover duit bank. Sebab lepas ni nak bel;i mesti harga dah melambung

Gee GTG berkata...

saalm kak.. saya follow balik.. terima kasih singgah..yeay!!!

hurm.. saya rasa elok juga sewa.. boleh guna duit rolling bayar rumah..kan2..^^

Tihara berkata...

elok sewakan..sayang kalau jual..

NEKCIK berkata...

Mmg susah nak decide kan MP...diam diam ajelah..tunggu sampai dapat ilham...tunghu jgn jual dulu..asset tu

NzA berkata...

syglah MP kalau di jual sbb hrga rumah tiap thn melambung..nza ada 2 buah rumah di kelate....lama juga rumah tu xbrpenghuni cz syg nk sewakan ttp skrg ni dh ada penyewa......

Mak Long a.k.a Kunang-kunang berkata...

MP,

Kak ani pernah juga beberapa kali lalu dihadapan Taman Bukit Raja ni, memang nampak masih sunyi, belum ramai orang tinggal.

Yati berkata...

Elok sewakan, kak. Macam rumah kami kat Cheras tu, ramai juga chinese nak masuk dulu. Tapi last-last dapat juga anak kelate duduk. Dah setahun pun menyewa. Dapat juga hasil tiap bulan. Alhamdulillah.

Zaitun berkata...

Kalau kat Kl dan Selangor sayang kalau dijual sebab harga rumah akan melambung.

yan's cottage berkata...

salam MP......

bagi yan la kan.....sewa kan aje dulu....bila harga tinggi baru jual....

Acik Erna berkata...

kalau rasa boleh selenggara dengan baik..boleh juga sewakan MP..sebab kalau kita dapat penyewa yang liat nak bayar,,susah jugak MP.

ieda immi berkata...

ermm kalau penyewa semua bukan islam , kalau akak susah juga nak terima .. kita lebih prefer islam kan ..

x per .. slow2 fikir .. cantik kawasan dia .. kemas .. rumah pun cantik ;)

azi berkata...

Salam MP...
bagi saya, kalau mampu teruskan bayaran bulanan tanpa disewa, baik jangan jual.Sayanggg.. Bagus untuk pelaburan dimasa depan untuk anak-anak...jangan jual ye MP...nanti boleh berikan pada kakak..mana tahu nanti dia kerja kat KL....:)

Nor Salmi berkata...

Sayang kalau dijual. Tak salah kalau disewa..

Ibu Lala berkata...

Cantik sgt rumahnya. Sewakan je la. Tp klw mampu byr x sewa pun x pe. Buat rumah persinggahan.

Amie berkata...

Cantik lokasinya... elok sewakan sajalah MP

MulutPayau berkata...

Harith..
Rumah tu husb akak beli 315k...tak tahulah nak jual berapa..huhuhu...

AziE berkata...

Bestnya berdepan dgn padang nan luas.
Sewakan la Mp

Nur-nba berkata...

Rasanya better akak sewakan. Tapi itu semua terpulang pada suami akak..

Cho Zila berkata...

kalau saya terus jual... sebabnyer kerenah orang menyewanipun pelbagai.. kalau dapat harga sewa lebih dari harga pinjaman kira ok tapi still bergantung perangai si penyewa(ni kes serik dululer)....
beli hilang sakit kepala... tapi tuler nak dapat balik rumah harga gitu balik susah...

Rinna berkata...

Cantik kawasan rumah MP tuh.. kalau jual pun kira okey jugak.. :)

ANIM berkata...

rumah kak di shah alam pun kosong tanpa penyewa..
nak jual sayang sebab manalah tahu kot2 anak2 masuk U area lembah klang kan...

Aishah Jahirah berkata...

kalau bagi sewa kang mesti rasa tak puas ati kalau ada kerosakan yg penyewa buat.jual pun mesti fikir gak,ye la mana taw satu hari nanti nak duduk area situ...dibiar kosong pun tak elok juga...hahaaa dilema ni kak.

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang