Ahad, 29 Disember 2013

Biarlah mahal sikit...

Ahad, 29 Disember 2013
Assalamualaikum dan salam sayang...

Dah bbrapa kali keluar soping barang2 sekolah anak2...
Kali pertama, beli baju..dgn kata lain uniform dia orang..
Kali kedua keluar lagi..cari alat tulis dan kasut..
Dan semalam keluar lagi utk cari beg sekolah...
Tak pernah pun cari kelngkapan sekolah sehari harung semua..
Laling kata pening nak memilih...
Yang membengangkan kepala otak, melayan karenah si bongsu..
Bila tiba giliran dia memilih..asyik buat muka selamba jer..
Setiap kali membeli barang sekolah..dia buat muka tak tahu..
Lepas tu tak nak cuba...
Di tanya, semuanya geleng...
Kalau ikutkan hati yg panas...tak belilah peralatan sekolah si bongsu tu...
Mencari beg pun satu hal..
Kakak dan abng awal2 dah brthu nak jenama yg dia orang suka..
Senang citer...Terus ke butik tersebut..
Tapi si bongsu ni bila di suruh pilih beg, selamba jer dia pilih bola...
Tak de beg baru tak pe, jnji dapat bola...adoiiiiiiii
Tapi bila dah beli bola..merengek pulak minta beg..memang itulah tektik yg selalu dibuat...
Menjelajah dari satu kedai ke satu kedai..semuanya tidak berkenan dihati..
Dan akhirnya ternampak butik Swan..
Terus terjah ke sana...Pilih pulak dgn muka yg tak de parasaan..
Kita yg beria2..dia buat tak tahu...
Akhirnya dgn suka rela hati mp dan laling yg plih..



Besar gedabak beg tu..Tapi Mp rasa sesuai sangat dgn dia..
Tahun 2013, 3 buah beg yg berjaya dirosakkan oleh si bongsu..Punyalah teruk...
Kalau satu beg Rm60...dah RM180..
Jadi ambik kputusan beli yg agak mahal sikit.tapi biarlah berbaloi...
Harap2 beg ni boleh tahan hingga akhir tahun..

p/s..minta maaf bnyak2..Mp tak smpat nak bw...kesibukan mula terasa..mnggu lepas mnyiapkan buku pengurusan..Dan bermula hari ini hngga selasa mesyuarat beserta kursus sebelum sekolah dibuka..

42 ulasan:

Roha berkata...

wahh MP.. swan bag brand jadi pilihan,bagus3 mahal takpe janji tahan lasak then puas memakai kan ! :)
yup MP dua, 3 hari nak back to school ni memang dok busy lah kan, samalah kita hehe :D

Puan Kutu berkata...

amboi memacam ragam gak sibongsu ni ye..betul tu klu benda boleh tahan lama biar mahal sikit takpe,janji berbaloi

Aju Mohit berkata...

biar mahal skit tapi tahan dan berkualiti kak, saya pernah beli beg sekolah utk anak tak smpi setengah tahun dah koyak, kene beli baru, kan dah 2 kali beli, jumlahnya sama byk klu beli beg mahal dan berjenama

❤Kamsiah❤ berkata...

hehe...anak2 mmg ada citarsa sendiri...mcm anak bongsu akak,disuruh amik pembaris ada gambar kartun..boleh pulak dia cakap tak mau gambar kartun,macam budak2..Tasha dah dewasa..walhal th depan baru masuk darjah 2..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Betul tu MP, anak akak pun tiga buah beg berjaya di punahkan dengan jayanya tahun ni beli jenama Adidas, kata orang tu alah membeli menang memakai kan MP

Petak Bunga berkata...

takut pulak tengok bag besar2..
teringat zaman sek bawak bag besar gedabak..sampai jd isu budak2 bawak bag berat..
hu

ummiross berkata...

Kadang bila kita beli yang anak-anak suka, jadi motivasi juga buat mereka kan Mp, mesti rasa excited nak ke sekolah.

aTieYusof Family berkata...

betul juga kata akak tu... klu mampy biarlah beli yg mahal skit tapi tahan... takdelah kita nak beli dua tiga kali dlm setahun kan...:)

Nurzakiah Hanum berkata...

assalamualaikum
singgah pagi

Angah berkata...

budak-budak sekarang ni dah pandai memilih sendiri kan...ibu bapa keluar duit je...

Bbwana adienia berkata...

salam kak..

minggu ni adalah minggu yang sibuk menguruskan peralatan sekolah anak2 kan..apapun, beg swan tu memang berkualiti..mahal dan tahan lama..

Normi Nieza berkata...

makin sbuklah akak lps nie..:)

t.a.t.a berkata...

Si abang form 3 tahun depan ni. Dia nak beli kasut sekolah yang RM100++ di Al-Ikhsan. Mama nya kata tak payah beli yang itu, beli di kedai biasa pun boleh yang murah sikit. Lagi pun dia pakai kasut tu masa ke kelas aje, beriadah dia pakai kasut lain. Walaupun itu duit dia sendiri tapi kami tetap ajar suruh dia berjimat mana yang perlu.

umi alya berkata...

camner le beg tu tak koyak, buku byk & berat sgt..

Cik Tieka berkata...

mahal giler harga beg budak2 skrg ni kan kak.. hmmm,kalau tahan jugak memang berbaloi la beli mahal2..kalau tak,ni kes naya kena beli lagi..huhu

Jari Manis berkata...

betul akak..biar mahal sikit tak per tak perlu nk beli byk kali..JM pernah beli handbag murah...2 bulan guna nk koyak lah. tali putus lah, kulit mula melupas lah...pastu JM try beli yg mahal sikit..mmg puas hati...tahan lama :-)

Rinna berkata...

Tak per mahal pun janji tahan lasak.. kan.. berbaloi kalau membelinya

Sylarius Yusof berkata...

Beg cepat koyak sebab bawak banyak sangat buku kot. Kadang-kadang, ada certain sekolah, cikgu-cikgu prefer buku latihan sampai 3 buah untuk satu subjek.

Aisy Nasiha berkata...

Anak bongssu yang manja ye.. haaa.. beg budak2 bukunya banyakkan..elok beli yg tahan... baru kita pun tak oayah komplen banyak nanti.. hai kak.... tak sabar nak mula tahun baru ye..? Beban kerja sedia menanti

Jemari_Suri berkata...

Boy mmg gitu kot kena beli yg lasak2 sikit kan mp....kalau gugirl oke je beg smpi akhir thn ^^

Time Traveller berkata...

Biar mahal sket tapi tahan dan berkualiti kan :D lagi untuk kanak2 umur macam ni.. semoga ceria la nak ke sekolah yer si bongsu :D

Salam Kenal juga :D

Mak Long a.k.a Kunang-kunang berkata...

Salam MP,

Di tempat2 shopping berhampiran rumah kak ani juga nampaknya sesak dengan orang2 nak beli peralatan sekolah. Jadi orang macam kak ani yang tak ada anak sekolah ni tak usahlah menyebok utk menambah sesak, berikan mereka peluang.

Chic Na berkata...

baca ni teringat kecik2 dulu pegi shopping barang sekolah.. best lak.. hihi..

sud@is berkata...

layan ajalah sibongsu..bestnya buka sekolah ada beg baru..

whitecappuccino berkata...

akak tinggal sorang lagi yg bongsu sekolah, tingkatan lima..yg len semua dah takde kat rumah. persiapan selolah dah beres beli skit je sebab dah tahun terakhir..tambah baju dan tudung sehelai..selamat tahun baru MP.

LadyBird berkata...

kalau lady, lady pilih je lah senanng.. huhuhuhu

Ema Johari berkata...

sangat rileks je si bongsu ni...hehehe... selamat tahun baru kak

Zaitun berkata...

Betul kata MP beli yang mahal sikit boleh tahan lama.Tahun ini kak Zai tak perlu membeli keperluan sekolah sebab anak2 dah habis belajar.

Amie berkata...

Ha hahahaa.... layan karenah anak-anak sekolah ye MP. Suami Kak Amie yang rajin uruskan semua tu, Kak Amie kalau bab pilih memilih ni memang kalah oleh Encik Suami... malas sebenarnya he he hehehe
Selamat tahun baru 2014 MP.

AziE berkata...

Sama la dgn si anak dara kat rumah tu. Setahun mesti tak cukup 1 beg.

NzA berkata...

he3x,...si bongsu lelaki mmg agak manja n poyo..mcm si bujang nza tu...jenis xkisah...beli apapun terima dgn redha..beg sama dgn si bongsu MP, setahun 3 bijik musnah...aduyai...Selamat kembali ke sk utk MP n ank2 ye....

Kesuma Angsana berkata...

Maaf lama x jenguk, kesihatan x mengizinkan. Singgah jgk ari ni !

Khai♥Rin : anies berkata...

zaman sy dulu pn mmg da mahal tp beg ni campak mcm mn pon ttp teguh

Fiza Rahman berkata...

Tak per lah kak MP. Janji tahan lasak. Dari membeli banyak kali kan.

Tuan Juhaida berkata...

betul tu..kena beli yang tahan sebab buku depa pun banyak dan berat.tambah kalau anak lelaki..beg sek mmg main campak, heret bagai huhu

insan marhaen berkata...

Zaman IM dulu guna beg raga bawa buku pi sekolah...

Mak Wardah berkata...

Itulah kasih sayang Ibubapa, segala yang terbaik buat anak.

Yati berkata...

Beg swan orang kata tahan lasak. :)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ berkata...

salam...memang beg ni best...berbaloi beli....tahan pun tahan beg gini...

Mummydearie berkata...

Untungkan MP budak-budak sekarang ni. Pilih apa yang mereka mahu. Zaman saya dulu, bapak pilih kita terima dengan redhanya. Tak beranilah nak memilih sangat. Mahu kena pelepuk kang. Anak saya tahun lepas berjaya dengan beg Swan Mars Rockernya selama setahun. Itupun tali putus habis walaupun roda tiga masih kuat. Since tahun ni kena naik satu tingkat ke atas, terpaksa juga tukar beg baru. Kesian pulak nanti mengheret beg beroda tiga yang maha kaya dengan buku-buku sekolah.

mama berkata...

ehem zaman mama beli peralatan sekolah ni dah berlalu..tunggu dayyan harith gi school & belikan utk dia pulak..itu pun kalau panjang umur mama..hu2.. :(

hainom OKje berkata...

Budak lelakii mmg cenggitu....tak de bag sekolah tak pe...janji dpt mainan...

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang