Sabtu, 21 April 2012

TIPS BERTUDUNG

Sabtu, 21 April 2012
TUDUNG EKSPRES (AWNING)
Tudung awning semakin popular dan terdapat pelbagai jenis di pasaran.Banyak yg memilih utk bergaya tudung ini kerana ia mudah. Hanya perlu disarungkan dan dikemaskan dgn kerongsang.
Siapa yang sesuai????
Biasanya tudung begini dapat membentuk wajah menjadi bujur dan memberi ilusi wajah yg kecil kpda si pemakai. Bagi yg mempunyai wajah jenis lebar, tudung ini begitu digalakkan.Tetapi jika anda mmpunyai dada yg besar, elakkan memakai tudung ini terutama yg mempunyai renda atau ropol.

hampir semua rakan sekerja Mp memilih pakai tudung ekspres skrang ni..

TUDUNG SYRIA 
Tudung ini juga mudah, namun ia adalah jenis two pieces. Anda perlu bijak memadankannya.Ada juga yg gemar memadankan tudung ini dgn anak tudung yg mempunyai owning. Tiada masalah kerana ia tetap kelihatan cantik.
Siapa yang sesuai????
Bagi mereka yg mempunyai dahi luas, tudung ini amat disarankan. Ia dapat menutup hampir keseluruhan dahi anda.Penggayaan tudung begini dgn pakaian kasual juga amat serasi.Berwajah sedikit lebar adalah tidak sesuai tetapi tidak salah utk mencuba.

 gambar google
Mp tak berani mencuba tudung syria ni kerana mmng tak sesuai ngan muka yg lebar..

TUDUNG BAWAL
Semua orang mngkin pernah bergaya dgn tudung ini.Ia sesuai dgn semua bentuk muka.Namun begitu ia sedikit renyeh krana perlu digosok dgn teliti.Pemakaiannnya pula mngambil sedikit masa kerana perlu dibentuk dgn elok.
Siapa yang sesuai????
Semua orang boleh pakai...!!!!!!

 Macam biasa, kalau pakai tudung bawal..perasan muda..

SELENDANG
Macam2 jenis yg ada sekarang.Ia bergantung pada indvidu yg mnggayakannya dan mngikut kreativiti si pemakai.Selendang in trend skrang adalah jenis kain sifon atau satin.
Siapa yg sesuai????
Paling sesuai kpada mereka yg kreatif dan mereka yg berani mencuba. Apa jenis bentuk muka pun boleh disesuaikan dgn selendang asal kena caranya.


PASHMINA
Paling diminati sekarang.Mungkin kerana ia mudah dibentuk dan sedikit tebal.Namun ia tidak merimaskan.Banyak corak yg terdapat di pasaran dan cantik digayakan.
Siapa yg sesuai???
Biasanya wanita muda atau remaja yg gemarkan gaya ini.Tiada masalah, sebarang jenis muka akan nampak cantik dgn pashmina..
                                                            diubah suai dari sumber
 gambar google


Okehhhh...yang mana jadi kesukaan  rakan2 blogger???? Tepuk dada tanya selera..opssss bukan!!!!!, tepuk dada tanya poket..muahahaha....

48 ulasan:

Acik Erna berkata...

mp..acik tetap tudung yang lembik tu..donatello..sekarang dah susah nak
dapat..

MulutPayau berkata...

Acik...
Saya pun ada koleksi tudung donatello tu..tapi betulkan..skrang ni jarang jumpa tudung tu....

ieda berkata...

mana2 tudung pun akk kan kalau muka cantik , pakailah ape pun ..
ekekek saya tetap ngan awning punye .. pasen2 belit2 nie x sesuai koot ngan saya nie .. dah x mudooo layie ekekek ;)

MulutPayau berkata...

ieda...
akak pun tak suka yg belit2....pernah jugak pakai, tapi anak2 pakat gelak...dia orang kata tak sesuai...hahaha...
Betul kan...kalau muka cantik, pakai apa pun sesuai....

mama ju, berkata...

Mama ni old fesyen, masih pakai tudung fesyen dulu2.
Tudang baru tu pakai kat rumah je.
Senangkan tudung tu, tapi elok pakai yg tutup dada.

saniah berkata...

Mcm2 stail tudung skrg tp kak suka shawl sbb besar boleh cover depan...dh biasa pakai dah takde masalah nk beli2 hee..:)

saniah berkata...

Ehh silap...belit2 daa...beli2 plak..aihhh

Tanpa Nama berkata...

Tudung syria sbb mek sgt muka arab bila bertdung syria. - zareda

MumMe berkata...

disebabkan ironing board mumme selalu belipat weekdays,mumme capai tudung awning ajer (alasan terbaek)... :)

Mrs Lya berkata...

saya suka semua kecuali bawal tak pernah try. Memula try macam nak mampus nak pakai sebab mcam susah aje....

Meh beli perfume di sini meh....

Nuwairani Ismail berkata...

walau dtg tudung ombak tsunami ke apa, nani tetap dengan tudung bawal. dah try mcm2 jenis tudung, bawal juga tetap di hati..

ogyep yummy mellow berkata...

bila bz bz... yang expres aje jadi pilihan... nak cepat..

S..U..D..@..I..S berkata...

nak senang yang ekspres, tp yang selesa tetap bawal..

Aju Mohit berkata...

go for syria!!!!! cepat dan senang dicampak dalam mesin basuh kekekekke

azi berkata...

MP..
sejak ada tudung express ni, memang saya pakai itu aje...syria memang tak sesuai langsung dengan muka ni...MP lainlah, pakai apapun cantik...:)

Rozita berkata...

Tudung ekspress tu memang mudah dipakai. Semua tudung lain saya pakai gak sekali sekala...saje saje nak ubah penampilan. Memang betul.. tiap kali pakai tudung lilit hampir semua students pompuan saya akan puji.. cantiks..hehehe perasan sekejap. Yg sebenarnya tudung tu yg cantiks bukanlah saya..

eni berkata...

akak dah follow dan linkkan...byk info yg best...tq...

ainnoraini berkata...

Dulu pakai tudung bawal..skrg ni pakai tudung expres je..senang sangat..sarung jer..

Aishah Jahirah berkata...

saya belasah je pakai tudung...selalu selendang, tudung kain cotton pn saya suka...ekspress bila dah malas saya sarung je jugak walaupun xbape berkenan..hahaa

Azian Elias berkata...

akak dulu mmg pengguna tudung bawal. tapi la ni.. tudung espress lah.. senang beb..

ckLah @xiiinam berkata...

Hehe...ckLah masih bertudung bawal pergi kerja. Tudung xpress, sesekali berani juga cuba, kalau keluar rumah pi kedai petang-petang.

Dinas Aldi berkata...

Akak mana yg senang, cepat & mudah diuruskan tu la yg akak berkenan, kehkehkeh!

Manis la yg pakai tudung bawal tu :)

Kamariah Awang berkata...

Ma senang dengan tudung awning aje, MP. Cepat dan kemas... Tudung2 lama masih ada, dah tak sentuh lagi, sayang kan?

Kasih Salina berkata...

sy suka dgn pashmina tp dah ada ank ni pakai tudung ekspres jer lah, lagi mudah dan cepat.

ummiross berkata...

MP..ummi suka tudung ekpres je,senang dan cepat!Dulu masa muda2 suka yang berbelit2 macam pashmina tu..hihi.

Mama Gee berkata...

semua pernah pakai
tp skrg lebih suka pakai syria..
mudah suai padan dgn innner pelbagai kaler..
dan yg paling best...
sarungg jek siap! :)

missSenget berkata...

kak..

kite pakai tudung bawal ngn express je..

lain2, ilek.. hahahaha..
xreti pakai lgsg...!

nampak sgt xpndai bergaya.sob..sob..

Ucu Faridah berkata...

suka pakai yg ekspress saja...kalau yg bawal..tunggu tudung ekspress habis dibasuh baru rajin nk iron...

EmbunRosaliza berkata...

Assalam MP akk ni tudung bawal n ekpress boleh la, tapi tudung yg kena belit2 tu mmg tak suka, tap pasal2 habis belit2 tu di kerjakan amani heheh.

Semlm lalu kat GM memnag teringat kat MP, tak pulak terserempak ke apa hehe

Zaitun berkata...

Kak Zai pun dah bertukar ke tudung express,senang dan cepat.

Pn Kartini berkata...

Assalamualaikum my dear sis MP:)

Jarang pakai tudung ekspress nii...now..buat koleksi tudung bawal 2 ton lakk...
aduhaii..perempuan2...!hehe..

Puan Kutu berkata...

sy pakai syria n ekspress.skang byk pakai ekspress sbb syria kebanyakkannya tak berapa labuh.shawl kadangkala,tp selalunya malas..bawal dh masuk kotak, tak sentuh dah..:)

sal berkata...

suka tengok tudung yang cantik2 ye..geram..
tapi kalau kita pakai, ada yang kita rasa tak berapa sesuai dengan wajah kita, ada pula yg sedap dipakai..

LYAfrina berkata...

lya skarang suka pakai shawl..n tdung bawal j.. tp skarang dh ada mcm2 peseng bawal plok y bru kluor kan

noor berkata...

suka dgn shawl...gi kerja berawning xpun bawal. tp tetap suka pd BAWAl hihihi

Kunang-Kunang berkata...

Salam MP,

Tudung bertukar fesyen mengikut musimkan. Setiap fesyen yang baru keluar, baru-baru orang pakai, kita tengok tak cantik sangat tapi bila dah lama dan dah ramai orang pakai, cantik...

syiela berkata...

salam...

saya teramatlah selesa dengan tudung xpress.. senang sarung je dah boleh keluar rumah.. sambil berjalan nak keluar rumah pun sempat lagi pakai.. hehehhe

dapurCikWan berkata...

Salam. kak, Cikwan dari dulu sampai sekarang tetap dengan tudung bawal..ntah la..muka agak boolat ni susah jugak nak bergaya..tak berani...huhuhu..kadang2 ada la jugak pakai tudung xpress tu..tapi boleh bilang la berapa kali je pakai.. =)

Zefa NorAsmara berkata...

Ibu Yusuf yg tak berapa nak rajin ni sekarang pakai tudung xpress yg ada awning. Tp harini pakai tudung bawal la pulak.. :D

ieja amieja berkata...

sebenonya bawal jgk jd pilihan w/p ada tudung ekspress..x confident nak pakai yg lilit sana sini tu..perasan dah x muda lagi la plk..kihkihkih

Maya Mayana berkata...

minat shawl sebab murah...haha

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

sy suka pashmina sbb nak bajekk nmpk muda citit HAHA


tudung bawal dulu suka tp skang x suka sbb kena iron..


tudung express sy x suka walaupun mudah sbb sy pakai spek nnt tudung kembang..

Nazayiena berkata...

Masih pki bawal lg dan awning pun pki juga,selendang x reti dan x selesa....

NzA berkata...

kalau nak cpt tibai je tudung ariani ttp kalau dtg nk melaram suka pakai shawl..cuma agak memakan masa.......

Amie berkata...

Semua jenis yang dipaparkan tu sudah pernah pakai... sesuai ke tidak, tak perasan pulak ha ha hahh... asalkan rasa selesa, hentam saja hi hinhiiii (apa jenis orang nih)

Norsalmi berkata...

Akak yg tak brp rajin menggosok ni suka pakai tudung express..

Nur-nba berkata...

Nur memang pakai tudung bawal.. Tudung ekspress tak banyak, hanya akan pakai bila lambat atau ada aktiviti yang agak lasak.. Sekarang ni dah ada bawal 2 tone pula.. :)

fairuzia azmi berkata...

i suka shawl-type tudung..so, skrg i pakai tudung bokitta dari Lebanon..tudung shawl yang dah siap lilit, xpayah pakai pin ada sekali matching inner...easy to wear..biasa i beli kat this website www.myvalorem.com ada tudung express jugak..sume lawa2 tapi since i xpakai tudung express..i xbeli la..telekung bertahta rhinestone..ni baru 1st time tgk telekung camtu..so, i pun belila 4 helai..untuk my mom, my sisters and i pun nak la jugak..hehee... sume tgh ada sale..banyak jugak discount.

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang