Isnin, 17 Oktober 2011

MEMANG TAK SHOPING.....

Isnin, 17 Oktober 2011
Percutian ke Langkawi atas permntaan kawan2 suami...Mungkin kerana tak ingin mnghampakan kawan2, suami bersetuju walaupun keadaan kesihatannya masih lagi kurang memuaskan..Ketika suami mnyuarakan tentang prcutian tersbut..semua anak Mp mndiamkan diri...macam protes..Dia orang dah pernah pergi...cuma kali ini suami brjnji akan bawa ke tempat yg berbeza...


Pengalaman yang paling mnyeronokkan bila dapat ke Tasik Dayang Bunting dan ke Pulau Beras Basah..Kami menaiki bot ke sana dgn bayaran RM40 perkepala...Taklah mahal sangat...



Paling menakutkan, bila tiba di jeti Tasik Dayang Bunting, hero MP, Ammar diterkam oleh skumpulan monyet...rupa2nya dalam beg yg dipkul ada coklat...melihat mukanya yg pucat lesi, Mp lantas mngmbil coklat  dan melemparkan ke arah monyet2 tersebut..monyet2 tersebut mmng jinak dan sntiasa mncari peluang utk merebut makanan yg dibawa oleh pngunjung..

menunggu mangsa.....

Untuk sampai ke Tasik, kami perlu mendaki anak2 tangga...memang meletihkan....


Kalau hari2 mndaki, rasanya boleh kurus Mp..


Tasik Dayang Bunting...memang airnya amat tenang...teruja melihat pemandangan yg begitu indah...
Kononnya air tasik itu sesuai diminum oleh prmpuan yang sukar utk mndapatkan anak..

Sejam berada di situ, kami menaiki bot utk ke Pulau Beras Basah pula...

Terpegun melihat begitu bnyak burung helang mnyambar makanan yang diberi...Memng tak jemu mata memandang.....cantik sangat!!!!!

Pulau Beras Basah....pntainya yg tenang dan mendamaikan...lepak2 di sini sambil melihat keindahan ciptaan Illahi...

Kali ini mmng Mp tak soping pun...anak2 jer yg berebut memilih coklat... kata suami.."kita datang nak bercuti"...bukannya nak "bersoping"...Tapi Mp sempat jugak sambar barangan vantage yg mnjadi kegilaan Mp sejak dulu lagi...pejam mata dan tutup telinga mndgr leteran suami...Dalam berleter tu..sempat lagi dia mngangguk bila Mp minta ke kaunter utk bayar....
biasalah pompuan..mana boleh tengok jer.....

34 ulasan:

Kunang-Kunang berkata...

Assalamualaikum MP,

Dah balik yer. Seronok bila dapat bercuti2 macam tu.

Tempat2 yang MP sebut tu kak ani dah pernah ke sana, tapi masa dulu2 kala semasa lutut belum sakit dan masih slim. Masa tu pegi sama dengan student master UM yang buat research. Seronok juga ikut dia orang ni. Gila2 sikit.

Sekarang ni tak larat dah kalau diajak pun. Kalau ke Langkawi sekarang ni hanyak berkisar dibandar2 saja.

missgee berkata...

MP,
Ada pegi tak "idaman Suri"
Bulih rambang mata sekejap..
hehehe

EmbunRosaliza berkata...

Assalam MP, memang best kalo dapat berkunjung ke pulau2 yg kecil, sbb pantainya lagi bersih, akk pun kalo sempat lagi ke langkawi nak ke pulau toba,..heheh biasa la pompuan bila tgk tak sikit banyak heheh nak gak shopping

sal berkata...

sayang bunting..wah, tentu percutian menggembirakan..saya selalu dengar ceita tak pernah sampai lagi..

ikatankasihku berkata...

akhirnya terjebak jugak bershopink ek..hehehe.mata ni mmg gatal kalau dah nampak tu, tangan pon nak capai jugak...kan3

S..U..D..@..I..S berkata...

orng utara pun jarang2 spai nak kena p nih.....

Puan Kutu berkata...

sy tak smp lg dayang bunting...nti lain kali pergi sana Insyaallah teringin jug nak kesana..dlm tak nak shopping tu smpt juga bervantage yer.hehe...

nuwairani ismail berkata...

kalau nani pon, mana boleh tengaok saja barang2 yang pernah menjadi kegilaan kite tu...mesti nak amik jugak seketol dua kan???

ajumohit berkata...

Seronoknya klu dpt mborong brgn vantage tu, dpt beli coklat, puas dpt makan angin kan kak

ieda berkata...

uishh risau jugak bila cerita pasal monyet tuu .. risau kalau mereka mengganas kan .. biasa2 monyet2 nie garang bila kita ada makanan kan :)

ermm akak pernah ke langkawi tapi x perah ke tasek dayang bunting tuuu :)

Amie berkata...

seronok rasanya dapat jalan2 dengan anak-anak ye MP, Amie pun tak sabar nak tunggu cuti sekolah.... nak bawa anak2 makan angin... he he hehhh sampai perut kembung!

Acik Erna berkata...

MP..yanfg penting mengangguk bila perlu kekaunter..he he

eMMe berkata...

amboi gi Langkawi ye kak MP, beshnye jenjalan n shoping, hehehee...sihat ke akak MP n famili, harap semuanya baik2 aja....

Yan berkata...

dah pegi beberapa kali.tp x penah sampai sini.

insan_marhaen berkata...

IM pernah bawa anak-anak ke sana satu ketika dulu. kami pergi ke Under water World dan Taman Buaya.

ainnoraini berkata...

kali kalau kesana nak jugak pegi kat tasik tu...bestnye gi jenjalan mcm tu...

dah sampai sane rugi tak gi shoping kann...

azi berkata...

MP..
Seronoknyer.... MP...kat situ helang memang jinakkan...he..he..

kalau dah sampai, tak shopping tak sah..kan...he..he..

Yati berkata...

Yati tak pernah sampai ke tasik dayang bunting tu. Pulau beras basah tu pun tak pernah. Bagus la, explore tempat lain di langkawi tu. Sebab kalau tak, pusing kat pekan je, mesti shopping. :)

cik aisha berkata...

bestnya...dah pnh g langkawi tp xpnh sampai tasik dyg bunting 2...menarik ni kalau next time pg....

hehee biasa la kak,kalau dah suka tu n tgk ada dpn mata,rembat je jugak...;p

~ yus ~ berkata...

salam kak MP...

teringat yus pernah sekali aje ke tasik dayang bunting tu. Masa tu tahun 2001, time honeymoon dgn husband...:)

MulutPayau berkata...

Kunang-kunang..
W'salam kak...mmng seronok kalau dpat bercuti.....ohhhh...jadi akak dah smpai laa tmpat ni..mmng seronokkan....


Gee...
Kali ni akak tek pergi pun Idaman Suri walau diajak oleh kawan2...selamat jugak poket akak...

Kak Rosa,
W'salam....mmng pulau2 kecil tu pntainya bersih..boleh nmpak ikan berenang...seronok sangat...bab soping tu mmng kerja pompuan kan..hihihi

MulutPayau berkata...

sal...seronok kalau dapt pergi sana..

Ikatan kasihku...
Ikin...alaaa dik, kalau tak trjebak, kan tak lena tdor pulak...trmmpi2 tmpat soping tu...hehehe

Sudais...lepas ni kena pergilah yer..

Puan Kutu...Dik, akak dulu pun kalau prgi Lngkwi, dop pusing area bndar jer..cuma kali ni ada kelainan sikit...

Nani...betul tu..kalau dah suka, smbar jer..hihihi

Aju...akak tak beli bnyak pun...cuma cukupkan apa yg kurang..tapi mmng puas hati coz dapat apa yg kita nak...

Ieda...Kak, mmng monyet2 situ ganas sikit...air tin boleh dibuka..lepas tu selmba jer teguk air coke..hihihi

MulutPayau berkata...

Amie...cuti2 brsama fmly mmng seronok..saat yg mnggmbirakan... tak lama nak bercuti pnjng..so bolehlah makan angin bnyak2 yer...hhihi sampai kmbung perut...


Acik....bila dah angguk tu mmng legaaaa rasanya...

eMMe...Alhmdulillah dik..akak ngn fmly sihat...

Yan...Mp pun prtama kali smpai sini...

IM..mmng tempat2 tu pun sesuai utk fmly..asalkan anak2 sukakan...

MulutPayau berkata...

Ain..mmng seronok kalau dapat prgi sana...tapi mmng rugi kalau tak sopingkan..

Azie...aduhhhh Mp mmng terkejut tgk betapa bnyaknya helang...pelbagai warna...errrrrr...soping...hehehe mmng suka sangat...

Yati..betul tu, kalau pusing pekan, mmng rmbng mata tgk barang2...jadi trpksa tukar ke tmpat lain..aslkan anak2 suka..

Cik Aisha....lain kali bolehlah prgi situ pulak yer dik...kalau depan mata...heheheh smbar jer..

Yus....w'salam...wowww...h/moon...seronokkan tempat tu...tenang jer...

WuMing berkata...

Monyet ini memang mcm ni... Dekat taman kat Penang pun sama... Kalau kita bawa bungkusan... hah.. jaga lah...

missSenget berkata...

seronoknye kak..

xpenah smpai langkawi lagi..

mesti seronok sgt kan..

NzA berkata...

best3X....cuti2 Msia rupanya...
Kalau p langkawi xsah kalau xshopping pinggan mangkuk..org pompuan..i like it...

Hanis Azla berkata...

at least dapat juga vantage kan kak..he..he.. island hoping di langkawi mmg best kan.. saya pun seronok masa ke dayang bunting dulu.. bila balik lengguh2 juga kaki dibuatnya..

MulutPayau berkata...

wuming....hahahah...kat mana2 pun sama agaknya....


Miss.....seronok jugaklah dik...jalan2 dan makan2...

NzA....tu laaa kan..orng pompuan mmng tak sah kalau tak beli pnggan mngkuk kalau ke sana...tapi tgk orang llki pun sama jer..soping ngalahkan pompuan...

Hanis....aduiiiii dik, mmng betul, lenguh2 kaki mndaki tangga...jauh jugak tu...

ikatankasihku berkata...

kak updatelah n3 lagi, kalau ada saki baki gambar langkawi tu, tepeklah..nak tgk lagi.. :)

Gen2Merah berkata...

saya teringin nak pegi langkawi.. entah bila ada rezeki akan ke sana..

MulutPayau berkata...

ikatankasihku...

Ikin...gmbar tu bnyak, tapi tak berapa jelas..akak guna h/phone cap ayam jer...heheheh


Gen2Merah...
InsyaAllah..ada rezeki, akan sampai jugak tu...

Kak Aya berkata...

cantik pemandangan, air pun tenang..hmm bila dapat ke sana .

Totie@Tomy berkata...

bestnya teringin jugak nak pi..tambah lagi ada anak nanti mcm2 plan nak bawak dia jalan2..

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang