Jumaat, 28 Oktober 2011

SUNYI DAN SEPI.....

Jumaat, 28 Oktober 2011
Empat hari cuti sekolah....tanpa agenda yang menarik..Hnya terperuk dalam rumah..Memang membosankan..Sunyi dan sepi jer terasa, kbnyakan kawan/jiran balik kampung.
Menjenguk ke 'rumah' kawan2 pun...ramai yg bercuti...
Suami pulak ke luar daerah atas urusan kerja..Pada mulanya nak ikut, tapi memandangkan pada hari Ahad (30hb) anak2 Mp akan periksa akhir tahun..jadi semua rncangan terpksa dibatalkan...

Abah pulak asyik tanya kenapa tak jenguk dia orang kat kg....Aduhhhhh, nasib baik alasan yg diberi boleh diterima oleh abah...Rasanya dah lama tak pulang ke rumah orang tua...Tak sabar nak tnggu Raya AidiAdha nanti..

Kesian jugak Mp tengok anak2..terpksa dikerah otak utk exam nanti...kena had masa utk bermain dan tgk tv...Dan Mp pulak terpksa menemani mereka spnjang mereka ulangkaji...Risau jugak takut turun kelas....Tahun depan kakak akan ambik PMR dan abang UPSR..

Sambil menemani dia orang study, Mp pun study jugak...Dan Mp sempat mnghabiskan 2 buah buku 
yang setebal + -700 m/surat setiap satu...

Anak2 masuk tidor pukul 10 malam...Tapi Mp study sampai pukul 3 pagi...study bagai nak rak...Selagi tak habis..selagi tulah ngadap buku tersebut...

Nak tahu buku apa???????
^
^
^
^
^
^
Tapi Mp terasa kecewa jugak bila baca kedua2 novel ni....Jalan citernya hampir sama..mungkin secara kebetulan atau..??????
Tajukpun dah boleh agak..AD (pmpuan) IZ (lelaki)
Cucur Bawang (pompuan) dan Kopi O (lelaki)
 Sebuah buku diterbitkan oleh Kaki Novel dan satu lagi Buku Prima..

Mp tak nak komen dan bagi ulasan lebih2 pasal kedua2 novel ni..Tapi kalau ada yg baca kedua2 novel ni..rasanya sependapat dgn Mp.......mungkin sebab baca citer ni dalam waktu yg sama, Mp boleh kesan persamaan jalan citer trsebut.....

Minggu depan, Mp mula sibuk menanda kertas periksa budak2....Otak yg beku terpksa dicairkan...

23 ulasan:

nuwairani ismail berkata...

rajin MP baca novel...nani baca novel, setahun pon tak habih lagi...hihih

EmbunRosaliza berkata...

Assalam MP..kg kat mana ya, dulu2 akk pun suka sanagta baca novel tapi la ni majalah kalo beli pun tak terbaca, kena koyak ngan amani adalah heheh

Acik Erna berkata...

Assalam Mp..tak pe..sabar..tak lama lagi aidiladha tu..nanti boleh balik kampung ye..

azi berkata...

MP..
Mp pun suka baca novel ye...saya pun..tapi dua2 buku tu, saya tak baca lagi...:)

saya pun takut Kakak Ainaa turun ke kelas kedua...tahun depan darjah 4 dah...MP sebagai cikgu...tolong bagi nasihat ....

Ann Huda (Ate) berkata...

Zaman Ate membaca novel lama dah Ate tinggalkan. Sesekali bila anak2 sedara rekomen buku best baru baca.

sal berkata...

seronok baca buku..selagi tak abis, selagi tu nak baca..hik2..
selamat membaca..

ainnoraini berkata...

Betul tu MP buku tu Lebih kurang jer same jln citer diakan...dua2 tu saya dh bace..baru2 ni baru jer habis bace buku M.A.I.D...best gak citer tu..

Puan Kutu berkata...

dasyat cikgu study smp habis dua novel..keke

Kamariah Awang berkata...

Iyalah, anak exam.. kita pun macam ambik exam jugak. Risau takut kecundang. Mp ni cikgu jugak ke?

ikatankasihku berkata...

da start bz yer kak..jgn beku sgt.nanti jem terus..hehehe

Ros berkata...

Salam Mulut Payau,

Anak anak ni ,depa akan lebih besemangat dan minat nak belajar kalau kita boleh dok join sama ngan depa.

Kak Aya berkata...

MP - kalau MP pernah baca novel Hlovate Aa+Bb kalau tak silap tajuknya, mmg MP akan perasan novel AD+IZ ni seperti betul2 plagiat novel Hlovate..memang sakit hati membacanya..byk part2 yg ditiru dr situ .

ajumohit berkata...

hmmm weekend ni pon takde aktiviti kak, hubby saya kursus sabtu dan ahad..aduiyaii

kasihibu berkata...

lorr...ingatkan cucur bawang kopi o tu buku resepi tadi rupanya novel ye ;p

Puan Kutu berkata...

salam kak,ada masa buatlah ekk

http://www.puankutu.com/2011/10/anak.html

cik aisha berkata...

dah lama tak layan novel....tp kebanyakan novel, mcm cite korea gak la jalan cite dia hmpir2 nak sama je n mesti pasal cinta pnya la.tp tak taw la nape walaupun mcm tu suka layan gak novel n cite korea..haha

Totie@Tomy berkata...

SUKA SANGAT NOVEL BUKU YANG PALING SAYA MINAT KAKI NOVEL..TP SEKARANG SEJAK BERGELAR ISTERI NAK HABISKAN BACA NOVEL PUNYALAH SUSAH..HEHE

ammarghazi berkata...

baguslah...kuat..membaca..nie bila nak..keluar novel sendiri

MulutPayau berkata...

Nani....akak baca novel ikut mood jugak...kalau jln citer menarik, cepat jer habis..

W'salam kak rosa...kalau bnyak masa terluang, mmng saya ngadap novel...akak mmng bz yer..

W'salam Acik...memang tak sabar nak tnggu raya..

Azi...memang samalah kita...suka baca nvel..Sbnrnya, kita sama2 takut anak turun kelas..Tapi tak pelah Zie..kalau dia orang dah berusaha, dah buat yg terbaik, tapi nasib tak mnyebelahi mereka...kita kena terima semua tu...Jng menyalahkan mereka...mngkin itu sbagai pngajaran utk mereka..Kita sama2 berdoa semoga anak kita berjaya..InsyaAllah...

MulutPayau berkata...

Ate...yerlah kan..kalau ada buku best, mmng teruja nak baca...cepat2 g kedai cari...

Sal..betul tu..sangkut semua kerja gara2 novel..hehehe

Ain...mmng betulkan..rasa mcm tipah tertipu pulak...Tak beli lagi MAID..ramai kata citer tu menarik..kena dapatkannya jugak ni..

Puan kutu..
Alahai dik...nak study utk exam..semua tu dah berlalu..heheheh

Puan kamariah..
Ma,betul tu Ma...risau anak kecundang..ya, saya cikgu..

MulutPayau berkata...

Ikatan kasihku..
Ikin..harap2 tak beku..hihihihi..

Kak Ros..
W'salam...betul tu..bersemngat kalau kita ada bersama..cube jer kelibat kita hilang..mulalah main2...

Kak Aya...
Tak pernah baca buku tu...aduhaiiii, kalau betul2 sama..macam tertipu pulak..dah ketandusan idea gamaknya..

Aju...samalah kita...sabar yer dik..

Kasihku..
memang tajuk tu buat kita keliru...hihihi..

MulutPayau berkata...

cik aisya....ohhhh peminat citer korea rupanya..hero ngn heroin mereka mmng cun kan...

Totie @ Tomy..
Akak pun minat kaki Novel. Bnyak jugak citer yg menarik...gaya bahasanya memang santai...tak pelah dik...yang dahulu patut didahulukan..hihihi

Ammar...rajin baca..tapi tak rajin menulis....

bersama kak Es berkata...

sekarang ni tgh hot novel AWAK SUKA SAYA TAK? mmg best cerita tu...cuba tgk novelog tu kat blog kak es... pastu kalau berkenan boleh terus carik novel kat MPH :)

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang