Sabtu, 3 Disember 2011

ERTI SEBUAH TANGISAN

Sabtu, 3 Disember 2011
GMBR GOOGLE

Kata Ibnu Qayyim, terdapat sepuluh jenis tangisan :

1. MENANGIS KERANA KASIH SAYANG DAN KELEMBUTAN HATI.

2. MENANGIS KERANA RASA TAKUT.

3. MENANGIS KERANA RASA CINTA.

4. MENANGIS KERANA GEMBIRA.

5. MENANGIS KERANA MENGHADAPI PENDERITAAN.

6. MENANGIS KERANA TERLALU SEDIH.

7. MENANGIS KERANA TERASA HINA DAN LEMAH.

8. MENANGIS UNTUK MENDAPAT BELAS KASIHAN ORANG.

9. MENANGIS KERANA MNGIKUT-IKUT ORANG MENANGIS.

10. MENANGIS ORANG MUNAFIK >>>PURA-PURA MENANGIS
                                                                                sumber


Bilakah kali terakhir kita menangis...dan kenapa kita menangis??????????Kita menangis bukan kerana saja2 suka kerana air mata kita amat bernilai harganya....Biasanya wanita sinonim dgn air mata.....mudah snsitif dan mudah sangat mengalirkan air mata....Namun setiap air mata yang menitis pastinya ada cerita disebaliknya.....Hanya kita yang tahu......

Kalau dulu, Mp mudah sangat menangis...kdng2 kerana hal yg kecil..air mata mngalir laju..Namun seiring dgn usia....air mata kini mnjadi amat mahal nilainya....Mngkin krana pngalaman lalu bnyak mngajar erti tabah....Sedaya-upaya sntiasa cuba menahan air mata dan biarlah hati yg menangis...Seboleh2nya, air mata tak ingin ditumpahkan di hadapan suami dan anak2.....

".....dan bahawasanya DIA lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis." (AnNajm :43)


30 ulasan:

budak penjara berkata...

kajian mengatakan, dengan menangis, tekanan atau stress leh di kurangkan..huhu

zino berkata...

kalau perlu menangis .. teruskan lah kalau itu boleh meredakan keadaan..

Pn Kartini berkata...

Salam my dear sis MP

....so far.....masih lemah utk menahan airmata tika2 berdepan situasi yg menyentap perasaan...aduhai....

zul permatang badak berkata...

menangis dalam hati......derai ketawa menutup tangis.....

tak nampak....tapi bila duduk sendiri sendiri.....
wajah kesal berpandangan...hanya cermin jadi saksi.........

umialya berkata...

cuba kawal tp kdg2 gagal..

S..U..D..@..I..S berkata...

ada masa tidak boleh ditahan air mata ni..macam tengok drama sedih berkaitan org tua dan kanak2...memang tak tahn

Zareda Norman berkata...

Tangisan dan wanita sangat sinonim kan :-)

Nabi kata tangisan di kala memohon ampun darpd Allah swt adalah paling afdal...

ieda berkata...

nak2 org perempuan kan kak .. mudah mengalir air mata
saya pula sejak akhir2 nie selalu menangis kerana bertimpa2 dugaan dari allah .. saya menangis kerana saya redha dengan dugaan allah .. walau bagaimana sekalipunn kita kena harungi ...

EmbunRosaliza berkata...

Assalam MP akk pun lupa bila last air mata akk mengalir heheh, ya lah dulu2 suka juga nagis, sikit2 nak je air mata ni kuar hehe, walaupun perkara remeh temeh.

EmbunRosaliza berkata...

eh tapi bila tgk TV babak2 yg sedih pilu n menyentuh perasaan akk ni, mengalir juga si air mata ni...sensitif gak heheh

Jendela Hati berkata...

hanya tgk rancangan realiti pun sy bole menangis huhu

Aishah Jahirah(cik aisha) berkata...

air mata mudah je mengalir....perempuan dan air mata sinonim...

missSenget berkata...

da lama tak menangis teresak-esak...

last nangis sedih sangat2 tahun 2008..

Teenager Housemaid berkata...

i'm trying my best not to cry...i hate feeling weak..huhu

Zaitun berkata...

Last kak Zai menangis minggu lepas selepas dengar dari anak mendapat keputusan mooting yang amat membanggakkan,syukur alhamdulillah.

NzA berkata...

nza pn mudah menangis bila sedih.....

bila kita mrenangis sekurg2nya dpt melegakan hati yg sedih.....

Acik Erna berkata...

MP..acik kalau baca novel..ke tengok tv ke mudah menangis..
lagi satu..kalau marah..memang air mata keluar jugak..

Amie berkata...

Kalau hati tersentuh, memang kak Amie mudah menangis... biasanya kalau dengar cerita sedih, sebab kalau menahan di dada...rasa sakit sangat,baiklah keluarkan perasaan jadi airmata... legaaaa

Puan Kutu berkata...

sy mmg jenis yg murah dengan air mata.tp semakin meningkat umur, air mata semakin mendewasakan..cuba utk menahan tp selalunya tak berdaya dan tertewas.eceh!

missgee berkata...

Akak,
Air mata masih murah..
Cepat sgt mengalir..
Mudah2an perangai tak
baik itu dapat diubah..
huhuhuhu

Aida Ali berkata...

Menangis boleh mengubati masalah yang dihadapi sedikit sebanyak. Nice blog...

Kak Imun berkata...

Salam, MP. Kak pulak, bila tengok kisah dalam rancangan Oprah. Klu ada kisah sedih, hati mudah tersentuh dan mengalirkan air mata.....

Totie@Tomy berkata...

saya kalau tengok cerita sedih cepat tersentuh..tengah mengandung ni lagi cepat touching..

Kak Aya berkata...

saya kerap menangis kalau baca novel sedih, novel bahagia, drama sedih, tengok2 penderitaan org lain, masalah sendiri, pendek kata air mata ni senang sgtla keluar.

ikatankasihku berkata...

menangis 1 perkara yang tak best...so elakkan dari menangis...huhuhu

Yati berkata...

Setuju dengan kebanyakan komen kawan-kawan di sini. Nangis boleh release atau rasa lega sikit.
Yati pun mudah nangis. Tapi nangis kejap je la. Tak nak nangis lama-lama, nanti mata bengkak. :)

Nanie berkata...

kadang2 tidak perlu berkata-kata untuk luahkan perasaan..mengalir air mata la menenangkan hati seseorang macam saya.. :) lidah kelu untuk luahkan kata

Nanie berkata...

oh lupa nak minta permission nak copy entry ini boleh? :)

MulutPayau berkata...

nanie....bolehh..silakan

Seth ryuki berkata...

apakh maksud di sebalik tangisan teresak-esak seorang teman wanita itu?
ada sesiapa yang tahu kh? tlg tergkn pda saya.

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang