Sabtu, 10 Disember 2011

SEMUANYA KERANA FB.....

Sabtu, 10 Disember 2011


Hampir 2 tahun lebih ada akaun Fb..macam2 yang telah terjadi dalam hidup Mp..namun, terlalu bnyak duka yg tersimpul...luka yang terpalit dalam setiap snyuman yang dilemparkan....Berjumpa kawan2 lama, dari sekolah rendah hnggalah kawan sekerja...kawan yang hanya dikenali di alam maya tapi cukup mnghiburkan....semuanya bersatu menjadi lukisan  abstrak yg sukar dimngertikan  dalam diari hidup...dan kadang2 ia mnghuru harakan hidup..!!!!

Reunion bersama kawan2 semasa belajar dulu menjadi momen yg paling menggembirakan...cukup mngujakan...Itupun kerana adanya Fb..semuanya bersatu..gembira melihat perubahan diri masing2 bersama kelurga tersayang.....Bayangkan setelah hampir berbelas tahun terpisah....macam2 yg ingin dikongsi bersama.....dan kenangan itu terus terpahat di hati...Bila agaknya dapat berjumpa kembali...????Mngkin suatu hari nanti...tapi tak pasti...


semuanya gembira....bercerita apa saja....

Namun kerana FB jugaklah....persahabatn yg terjalin begitu lama terpksa diputuskan ...Itu yg trjadi pada Mp..Terlalu mempercayai sahabat yg selayaknya dipnggil sahabat hngga menjerat diri sndiri...Dan sehingga hari ini...sesalan sntiasa bertandang dihati...Kata2 maaf cuma dibibir..tapi jauh disudut hati amat sukar utk Mp memaafkannya...Bila kepercayaan yg diberi telah dicerobohi..tidak ada apa lagi yg perlu dikongsi.......Impaknya amat mendalam...Namun shngga kini masih belum impas segalanya....Biarlah masa dan keadaan yg mnentukan hala tuju prsahabatan ini..Cukup memeritkan utk dikenang kembali....

Dan kerana Fb lah..Mp menemui  sahabat yang betul2 mngmbil berat...memahami erti sebuah prsahabatan...sanggup mnghulurkan tangan saat terjatuh...memberi semangat saat tersungkur..sanggup berkongsi saat duka..sama2 tertawa saat gembira....Namun sampai bila ia akan terus bertahan????Rasanya mmng tidak snggup kehilangan sahabat sprti ini...Ia  ibarat bntang...dan Mp berharap kerdipannya akan terus bersinar biarpun malam semakin kelam.....



31 ulasan:

kasihibu berkata...

MP, sya ada sahabat baik masa di alam persekolahan, duduk di asrama kan?
ada masa tekanan tu rasa nak belasah orang je, kawan baik sya kalau dia tengok sya rasa macam nak marah nak pukul orang (mcm gengstar) dia sudi suruh sya tumbuk bahu dia sebagai tempat melepas geram, sya cuba cari di FB tapi tak jumpa, lg pun sya jarang on9 fb tu.

psstt: bukan gengstar sangat pun, cuma jiwa remajakan yg duduk di asrama kan? ;p

missgee berkata...

MP,
Realiti semua perkara
ada baik dan buruknya..
Ber-fesbuk kena ada hadnya..
Berjaga2..
Nampak byk keburukan dari kebaikkan
ada kat situ

EmbunRosaliza berkata...

Assalam MP, fb ni ada baik n ada byk juga buruknya, ramai juga yg akk dgr bab komen yg tidak membina kat fb..sepatutnya org2 tersebuta menafaat sebaik mungkin kan

Yan berkata...

Alaaaa kenap ni MP..

sabar lah ye.. Akak pun dah join FB ni alost 3 1/2 yrs. lama sgt dah rasanya. Frens mmg tah beribu. tp sume alhamdulilah baik2. n akka not really fbooking sangat now.. Just jengah sesekali. Gambar pun dah jarang masuk except kalau travel.. tak macam dulu. segalnya dan masukkan.. Now macam dah malas. I more on blog.. suka.. tp apa2 pun MP sabar ye...

Amie berkata...

Assalam MP,
ada baik dan buruknya FB, kalau kita fikir dan pilih yang positif, eloklah jadinya... kalau pilih yang negatif...terjumpa balik kekasih lama... ha hahahhh haru jadinya kah kah kah..

sabar ajelah MP, sebenarnya di sekeliling kita ini banyak perkara indah dan bahagia, suma kita perlu peka dan cari sebab memang tetap ada...

Zareda Norman berkata...

Apapun biarlah bersederhana... Percaya pada sahabat ni biarlah pada perkara perkara tertentu sahaja...

Aishah Jahirah(cik aisha) berkata...

suka duka berfesbuk...kebaikan dan keburukan fesbuk...insyaallah kak, kita xkan hilang sahbt baik,akan berganti sahabat baik yg akan menolong kita bila memerlukan...:)

missSenget berkata...

kdg2 ngadap fb ni bole buat kite senyum..

bole jugak buat kite sedih..


tapi bab jumpa kwan2 lama tu mmg best gila laa...

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata...

Seperti yg kita maklum FB ada kebaikan dan ada keburukannya. Di FB saya berjaya menjejaki kawan-kawan yang terpisah 26 tahun lalu... Alhamdulilah. Juga berkomunikasi dgn ahli keluarga dan kawan2 di seberang Laut China Selatan.

Totie@Tomy berkata...

paling best fb ni dapat jumpa kawan2 lama walaupun tak dapat jumpa..dapatlah chat dalam fb..hehe tp keburukannya boleh bergaduh jugak kalau tersalah publish benda yang menyakitkan hati tambah lagi org yang sayang kita..

Pn Kartini berkata...

memang menyakitkan bila ada yang mengkhianati kepercayaan yang kita berikan.....:(

p/s: FB ada tapi tak aktif..sekadar meninjau perkembangan bekas ank2 murid!:)

Kunang-Kunang berkata...

Itulah hati manusia. Berubah-ubah dan susah sangat nak amanah dengan kawan sendiri.

Sebab tu lebih baik kita berjaga-jaga supaya tidak berlaku sesuatu yang melukakan hati.

Dalila Hamid berkata...

bagi dela ada baik dan buruknya... atas niat kita sebenarnya apa yg nk d cri dlm FB... klau utk kebaikkan x salah... tpi mmg best dpt jumpa balik kwn2 sek dulu... :)

ORLANDO AHMAD berkata...

fb ni kalo main lama2 jemu juga huhu

ikatankasihku berkata...

facebook mengeratkan ukhwah yang sedia terjalin... :)

Puan Kutu berkata...

sy dan fb sudah semakin juh.fb seamian memboringkan..

apa pun ada pro n kontranya fb..fb nie sebenarnya byk menjalinkan ikatan yg terputus..:)

semua itu mematangkan kita menilai ertinya sebuah persahabatan kan kak?

ajumohit berkata...

Saya kurang dgn fb ni kak, tp mmg Betul ia dpt mjalinkan ikatan yg lama terpisah...smg hubungan pshbtan kekal ke akhirnya

ainnoraini berkata...

Saya ada jugak facebook ni tak update pun...
Itu la manusia macam2 ragam...sabar ye MP

S..U..D..@..I..S berkata...

ada baik buruknya...
kenang yang baik2..manusia berbeda-beda

sal berkata...

sahabat yg baik adalah hadiah yg berharga .

insyaAllah persahabatan yg ikhlas akan kekal lama..kerana adat manusia memerlukan rakan untuk berinteraksi asal saja ukhuwah itu jujur dan ikhlas..

Acik Erna berkata...

Assalam MP..seperti kata MIssgee..semua perkara ada burok dan baiknya..MP dah melalui kedua2 fasa..
selepas ini kena berhati2 semoga tidak terjadi lagi.
abar ye..insyaallah..akan bertemu kebaikan.

Zefa NorAsmara berkata...

Sy ada 2 akaun FB, tp dua2 jrg buka.. mudah2han kita semua dijauhkan dr perkara2 yg tak sepatutnya, hanya kerana FB..

Teenager Housemaid berkata...

moga akak bersabar dgn ape yg trjadi..
saya pun da byk dgr kes psl fb yg boleh memecah belahkan persahabatan n kepercayaan..
psl tu sy pun jrg udet fb huhu

akuzle ayu berkata...

btui, kak. kalo org kata FB neh byk buruk mmg sy sangkal. baik buruk FB or internet terpulang kpd si 'pemakai'nyer. teringat citer 'do re mi'..tiup bangsi hikmat,"nak baik, dpt baik. nak jahat, dpt jahat"...hihihiih...lebih krg mcm tuhlaaa kan?

ieda berkata...

banyak dan buruk dari baiknya di Fb nie kak .. ( pandangan personal saya )
dgn FB hanya dpt berjumpa kawan lama .. hakikatnya hanya membuang masa .. x dpt ape2 punn .. sakit ati adalah , kerana terpaksa hipokrit huhuh

abah khalisha berkata...

semuanya kerana FB..

azi berkata...

MP..
Semua yang terjadi ada hikmahnya...dan memberikan kita pengalaman untuk lebih berwaspada di masa depan...

MP..
Saya ada akaun FB..tapi dah lama tak aktif...Cik Abang tak kasi...mungkin dia tak mahu sesuatu yang boleh dielakkan terjadi dari terjadi...he..he..:)

Yati berkata...

Yati kawan kat FB ramai, tapi yang sahabat, kurang 10 kot. Itu pun, yang dah lama kenal, sejak zaman bujang. :)

eMMe berkata...

Kenkadang sonok berfesbuk, kekadang x sonok, sonok coz jmpe kenkawan lama.... Tak sonok pn de... Jrg fesbuk, coz ikot mood, saya ni emotional eMMe... Hiiiiii.....kenkadang sentap baca/tgk status fesbuk org lain....meluat pn yea,,, apa2 jela fesbuk... Hihi

Mama Gee berkata...

mcm2 leh jadi di facebook..samalah mcm saya juga...hilanng kawan..dapat kawan...ditikam kawan...dpt jodoh pun melalui facebook...hik2

Hanih Borhan berkata...

Facebook, betoi cara p'gunaan, suci niat dalam hati maka apa yg dapat kita harvest dari p'gunaan Facebook ialah kebaikan2 contohnya macam dapat contact balik kawan2 lama, kan? :)

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang