Isnin, 4 Jun 2012

Sape yg nak jahit ni....??????????

Isnin, 4 Jun 2012
Dah lama merancang utk beli baju raya.tapi asyik tertangguh jer, bila kita free, suami pulak kerja. bila kita kerja, suami pulak lepak kat umah...tapi semalam,  trpksa jugak keluar rumah utk shoping baju raya..

Tempat yg dituju tak lain dan tak bukan..JAKEL...misi mencari baju raya utk tahun 2012. Mp mewajibkan,.kali ini MEMANG WAJIB..tak mau trjadi mcm tahun lepas, pakai ikut suka warna dia orang jer..
Tahun 2012..temanya PURPLE...tak boleh tidak...

Yang sempat dirembat di Jakel...
Dlm gambar nmpak biru...tapi kat luar mmng purple...macam2 purple yg dipilih,tak kisahlah janji purple.
Anak2 dan suami sepasang seorang..tapi Mp macam biasa trlebih...hehehe..ada lagi dalam beg tu.
Kempis jugak lah poket suami layan isterinya yg gila membeli ni....sempat jugak isi borang cabutan bertuah..harap2 kali ini akan LEBIH BERTUAH..dah tak nak karpet mcm tahun lepas.

Lepas tu terus layan anak2 ke Parkson...Tapi bila sampai Parkson, anak2 tak beli apa2 pun...Ibu dan ayahnya jugak yg gila mnyoping.

Si Hamiz bila dapat buku, mmng tak akan bergerak...kali ni kakaknya tumpang dua kaki..Senang hati Mp dan suami tak payah layan karenah dia orang.Masa terbaik utk merembat apa yg nak.

Tapi yang sedihnya....memang sedih tau..!!! Bila balik rumah, dgn senang hati call tailor...Tapi dia orang dah tak nak ambik tempahan....mcm mana ni?????? Baju melayu anak2 tak pe..ada tailor khas utk dia orang....Dah berdebar2 ni.....esok,nak call tailor lain pulak...Harap2 dia orang terima baju Mp dan kakak.
Kalau tak de jugak, Mp belit jerlah kain tu buat macam sari...
Suami dah mula jeling bila kita mula bising2..
Sempat pulak dia perli..'kan ari tu kata nak beli baju yg dah siap???'Aduhaiii, suamiku, kalau beli yg dah siap mesti ada yg tak kena....isterimu ni kan jenis bonsai.


42 ulasan:

sal berkata...

dah tak nak ambik tempahan?? susah jugak yee..

InsyaAllah..dlm pencarian itu, terjumpalah tukang jahit lain yg masih terima tempahan...

Totie@Tomy berkata...

mak mertua saya pun tak ambik tempahan dah..munkin takut baju customer tak sempat siap..harap kak mp jumpa tukang jahit yang nak terima lagi tempahan...

Norsalmi berkata...

Kalau dah takde yg nak ambik tempahan, memang kes berat.. beli baju siap pun terkadang lagi menyusahkan..
Harap2 adalah tukang jahit yg nak terima tempahan MP..

Deru Ombak berkata...

Assalamualaikum Cikgu.

Semua tailor dah penuh tempahan yer. Kena cari juga la tu.tak nanti beli baju dah siap jer.

Aju Mohit berkata...

kak mp, yang penting jgn anta kat tailor yang sebelum ini tu huhuhu, nnti raya tahun depan pon lom tentu dapat lagik kekekekek

♥MAMASYAZA♥ berkata...

akak ni pun slalu sgt shopping last minit. tu pasal le terpaksa beli baju ready made

ibuintan berkata...

Mp... nampak gayanye jahit sendiri la

Dinas Aldi berkata...

Idea belit buat sari tu buat akak gelak sakan la, kihkihkih!

Nuwairani Ismail berkata...

tukang jahi skrg mmg dh xnak amik tempahan. nasib baik kite sempat hantar kain mggu lepas.

Adylia Qarissa berkata...

memang tukang jahit dah tak nak amek tepahan..huuuuu..cuba cari lagi..mesti ada yang kesian.. ;p

MulutPayau berkata...

Kak Sal...
Dah call bbrpa orng tailor...jawabnya tak pasti siap ke tidak utk raya.....huhuhu..

Totie...
Itu lah dik..rupanya bulan 4 lagi dia orang tutup pintu...

kak salmi...
Tengah mencuba ni..harap2 ada yg terima...berdebar2, takut tak de baju raya tahun ni...

MulutPayau berkata...

Deru Ombak..
Kakya....sedang mencari teler yg nak..kalau tahun lepas, hantar awal pun tak siap..tapi tahun ni..agak lewat pulak...harap2 ada yg terima..

Aju..
Sumpah...!!! akak tak akan ntar dgn teler dlu...dah serik dik....tahun depan belum tentu siap...

MamaSyaza..
Memang teringin nak beli baju yg dah siap, tapi ada jer yg tak kena..huhuhu...

ibuintan..
Bestkan kalau pandai jahit sendri...jimat belanja..

MulutPayau berkata...

Dinas Aldi...

hehehe..kalau tak de teler yg nak. itulah yg termampu dibuat...asalkan dapat pakai baju tu...

Nani..
Itu laaa, semua teler dh tak nak ambik tempahan...Nasib baik nani sempatkan...akak jugak yg tak bernasib baik..hhuhu..

Adylia..
Dik...kesian akak kan..huhuhu. sedang mencari teler yg nak ni...tak tau lagi macam mana...

ieda berkata...

tapi akk disini tempah ngan kemboja je .. jahitan mereka ok lah , memenuhi citarasa mata ;)

syiela berkata...

kesian Mp.. tailor area saya pun kebanyakan dah tak ambil dah.. moga dapat bertemu tailor nanti jgn la jadi sari pulak nanti kekekekke

ainnoraini berkata...

sabar ye MP...saya punya pun hampir2 tak mau ambik tapi pujuk punya pujuk dia ambik la jugak...

Rinna berkata...

Memang kebanyakan tailor dah tutup ambik tempahan.. napa tak hantar awal2.. sabo je laa yer MP.. cuba2 ler carik yg lain kut2 ada yg nak terima..

Jendela Hati berkata...

salam kak.. sb tu sy anta awal sampai ada org kata pose pun blom dah sibuk anta kain, yelah masalahnya nanti tempahan dah tutup huhuhukkk lantak la org nak kata apa asal kita dh anta kain hehe

Kakzakie berkata...

Kakak senyum baca N3 ini MP. Bukan ketawakan sebab tailor tak nak ambil tempahan tapi kakak bayangkan MP dgn si kakak belit kain tu buat style sari...

Jahit sendirilah MP pelan-pelan masih panjang lagi masa...

umialya/k.tini berkata...

akakpun belum beli lagi

MamaEma berkata...

cepatnya dah beli baju utk raya..lega..MIL ema tukang jahit..lambat pun tak kisah..ngeh3x..

S..U..D..@..I..S berkata...

amacam tahun ni jahit sendiri......antam saja lah...

ME berkata...

time2 mcm nie teringin nak jadi tailor sendiri .. me nasib baik dah book dgn my tailor sepasang sorang anak beranak .. siap booking awal2 sbb ada 2 anak dara ..

eMMe berkata...

Salam Kak MP, ni kira dah last minit la kan kak, maunye tak gelabah... harap Kak MP jumpe la tailor yg masih terima tempahan... tgk baju raya tu tahun ni tema purple ye kak?

Zaitun berkata...

Tema purple...cantik.

Kak Zai shopping minggu lepas nasib baik tailor nak tapi dah pesan awal2.

nurazzah8 berkata...

Salam perkenalan MP...

dari Kak Nurazzah8...

tema akak sekeluarga tahun ini juga warna purple...

Zareda Norman berkata...

zar pun dah beli kain tapi tak tahu nak hantar ke mana ni.. Waduuhhh

Maya Mayana berkata...

yana ni lagi belum sempat beli kain baju raya kak


nmpakny beli siap jugak la...

Salmiza berkata...

dah tggl bp kerat je lg nak raya...susah tu...

nasib baik mak kite tailor...jd tak risau..hihi

Aine Ainun berkata...

Kak Mp,
samela kita kak....
hihiksssssss.....

dok terperuk dalam plastik kain2 tuh=P
pastu, sudahnya last week semalam p jenjalan nmpak baju siap,
rase nyesal lak beli kain, better beli da siap=)))

saya ni x khatam2 lagi nk blajar jahit!

Cik Ecah berkata...

baju raya taun nih sennag jer...baju nikah yg br jer sekali guna bulan 5 hehehhe ;p

Lynn berkata...

Assalamualaikum..

Salam kenal..lepas baca blog nie terus saya call mak mertua mintak tolong bookingkan untuk tempahan baju melayu suami dan anak lelaki..hmm..harap dia nak lagi...hehe..

Puteri Nurhayati berkata...

Payah juga ya. Mana nak cari tailor ni.
Kak Ina, hari tu Yati pi pasar siti khadijah, tengok kain cun-cun, kak. Sabor je la, sebab tailor kat sini bulan 5 dah tutup tempahan dah. Beli kain untuk kakak je, yati raya beli ready-made je la.
Kalau bonsai pun ada size la kak, cuba tengok kat jusco punya. Cun jugak.

Kunang-Kunang berkata...

Salam MP,

Kak ani pun dengar2 tailor dah tak nak ambik tempahan.

Ramainya orang buat baju.

azi berkata...

Salam MP...
memang tailor tak nak ambik dah tempahan...saya dan anak-anak, dia dah awal-awal bagitau, hujung bulan lima hantar baju raya...:)

MP kan cantik ...mesti ada baju kat butik yang dah siap sesuai untuk MP dan anak kalau tailor tak nak buat baju...

Pn Kartini berkata...

aSSALAMUalaikum my dear sis MP:)

Camne sis..dah ada tailornya?..harap2 dia org masih terima kain akak tu yaa..:)
So far..alhamdulillah..mak mertua kan beri baju yang dijahitnya sendiri..
Nak lebih baju raya..biasa tini beli je yang dah siap...;)senang..huhu:)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

ila pg kat mara rata2 dah tak terima tau

Kasih Salina berkata...

sy pun belum beli lagi kain baju raya..huhu..memang susah nak cari tukang jahit..

maszull berkata...

assalamulaikum MP....wah!! banyaknya dah beli baju utk persiapan raya nanti yer....:)

Nazayiena berkata...

Nurul pun x beli lg baju raya nie,harap nanti ada tailor yg nak jahit.

inda berkata...

Cubalah hantar pada che long ani kat taman wangi...sejak tak meniaga kantin ni dia ambik tempahan baju raya.

Hunny Berry berkata...

suker shoping kat jakel ekk?... me too...

Catat Ulasan

terima kasih daun keladi....

 

Copyright © 2013 Reserved to MulutPayau
Design by Cik Kumbang